Ако на 20, 30-те години са ви плашили, то достигнете ли тази "заветна" възраст трябва да започнете да гледате по съвсем различен начин на този период от живота си. 

В най-добрия случай ще се чувствате щастливи и реализирани, а в най-лошия ще сте неосъзнати и забили в тийнейджърските си години.

И нямаме намерение да обиждаме която и да е възраст, а само да изтъкнем предимствата на това да сте на 30, а именно достатъчното натрупан опит, който ви е дал да разберете поне някое от тези три неща: че времето лети и трябва да използвате всеки миг пълноценно, че ако вие не се обичате и не цените себе си и другите няма да го правят, както и че по-лошото от това да не опиташ, е изобщо да не си се сетил, че си имал тази възможност.

Защото на 30 страховете падат, както падат дрехите на 20. Защото на 30 спираме да се тюхкаме, че досега не сме свършили нещо и вече е твърде късно, а направо се захващаме и го правим. Учим се да свирим на пиано, да танцуваме танго, търсим възможности да развиваме и обогатяваме знанията си, поддържаме тялото си здраво и красиво, а мислите чисти и позитивни. Усещаме и разбираме себе си, както никога досега. Дали сте посрещнали 30-те неподготвени? Предлагаме ви да видите списък със седем неща, които трябва да можете да правите, ако сте навършили 30, вижте ги:

1. Да имате резервен план

Възможно е да обожавате работата си, да се чувствате повече от удовлетворени от ежедневието си и буквално да не искате нищо да се променя. Но на тази възраст трябва вече да сте усетили, че е възможно животът ви да се преобърне на 180 градуса за една нощ. За това е важно винаги да имате резервен план, който да ви даде нужната сигурност дори и при най-стресиращите ситуации, в които можете да попаднете. Например, уволняват ви от работа, няма проблем - задействате "План Б" - ще отворите магазин, за който вече сте заделили определена сума. Или пък семейната ви идилия за миг рухва, нямате къде да живеете, отвсякъде срещате неразбиране и агресия  – грабвате куфарите и правите това, което винаги сте искали, скъсвате с всичко старо и заминавате да живеете и работите в чужбина. Важно е на 30 да сте пренаредили приоритетите си и винаги да имате резервен план, който да укрепва усещането ви, че владеете положението.

2. Да умеете да отказвате

Вероятно голяма част от жените са минали през това – причиняват си дискомфорт и неудобства, с цел да не наранят чувствата на някой друг. Със сигурност на всяка жена й се е случвало да излезе на среща с мъж, който не харесва, само защото е прекалено мил и би било грубо да го отреже направо. Или пък да обикаля цял ден магазините със своя приятелка, която си търси перфектната рокля за „много важно” събитие, докато всъщност единственото, което иска, е малко свободно време, за да се погрижи за себе си. И забравете за измислените извинения. „Трябва да се обезкосмявам” не върши работа пред приятелката ви, тя знае, че просто се опитвате да откажете и ще продължи да ви навива. „Да, би било приятно някой път да изпием по кафе” няма да внуши на мъжа, който не харесвате, да спре да ви се обажда, напротив, за него това е зелена светлина. Замислете се, на никого не правите услуга, вършейки неща по задължение и с нежелание. Кажете просто и елегантно: „Благодаря за поканата, но: не съм свободна, не желая, имам важни неща за вършене" и т.н. 

3. Да имате собствен стил

Да следвате всяка нова модна тенденция може да е забавно и да ви е простено на 17, но на 30, трябва отдавна да сте се научили, че основното, с което трябва да се съобразявате е фигурата ви и мястото където отивате. Токчета за разходка в парка, пайети в офиса, спортен екип за по кафе с приятелка са абсолютни табута, които ви правят да изглеждате нелепо. Купуването на килограми парцали от намаленията също трябва да е нещо, от което съзнателно да бягате. Избирайте само дрехи с красиви кройки, от качествени платове, дори и да са по-скъпи, обещаваме ви, ще се отплатят. Гримът и прическата също са от изключително значение за класната визия, така че изхвърлете евтината козметика и се доверете на професионалист, вместо да продължавате да ходите в кварталното салонче при леля Гинка, която подстригва всички съседки по един и същи начин. Ако все още срещате трудности със стила си, даваме ви един прост съвет: намалете количеството цветове, аксесоари и воланчета, заложете на класически кройки в основните цветове - така никога няма да сбъркате. И още нещо! Уважавайте себе си и се глезете с красиво бельо, независимо дали има на кого да го показвате.

4. Да се освободите от вредни приятелства

Идва един момент, в който осъзнаваме, че приятелството не може да се крепи само на идеята, че е ценно, защото е „старо”. На 30 вече трябва да умеете да пресявате отношенията си, да виждате реалната картина – взаимно ли е това приятелство или сте попаднали в клопката на енергиен вампир, който само се възползва от добротата и вниманието ви. Зарежете онази приятелка, която ви звъни само когато има проблеми, а в останалото време е изключително заета. Забравете за онази приятелка, която не спира да ви залива с негативизма си и използва времето прекарано с вас, за да се оплаква, да търси съчувствие или да си проси ласкателства. Вие не сте отговорни за нейните нещастия, не сте длъжни да се затормозявате и да попивате негативизма й, да влагате неимоверни усилия, за да съпреживявате "драмата" й или постоянно да повдигате самочувствието й. Просто кажете „не” и се освободете от този товар.

5. Да се справяте с арогантно държание

Със сигурност ви се е случвало да попадате в ситуация, в която някой се опитва да ви насили да направите нещо, противно на вашите убеждения. И като започнем от продавачката в магазина, която настоява, че панталона, който всъщност ви виси на дупето, по думите й ви стои страхотно и трябва да го купите, през наглата колежка, която ви използва да свършите част от работата й, та дори и изискващото поведение на някой член на семейството ви. Трябва да знаете цената си и да не влизате в конфликт, само защото ви предизвикват. Един самоуверен отказ без излишни обяснения и малка шегичка по темата са напълно достатъчни, за да сложите нахалника на мястото му.

6. Да започнете да заделяте пари

Знаем, че можете и с две, и с двеста! Но нека да не бъдем крайни и да изберем нещо по средата, а останалото да заделим за черни или както ние обичаме да казваме – за бели дни, т.е. екскурзии, глезотии и т.н. Какво имаме предвид? Всички излишни харчове ще бъдат спестени, ако още в мига в който вземете заплатата си, заделите една трета от нея настрани. Вярваме, че ще се справите и с по-малката сума, при всички случаи тя ще ви накара да харчите по-разумно и да не забравяте цената на парите – а именно цялото време и усилие, което влагате в ежедневието си за тези малки, шарени хартийки. Уважавайте труда си и спрете да се изхвърляте ненужно, само защото в момента джоба ви е натежал. Заделените пари ще ви дадат голяма сигурност и спокойствие. Ще знаете, че каквото и да се случи и да ви се поиска да направите, има от къде да вземете средства.

7. Да пътувате сами

Нямаме предвид съвсем сами, а просто да не ангажирате агенция с пътуването си. На 30 би трябвало да можете да се оправяте сами не само у дома, но и на съвсем непознато място. Плануването на почивката в чужбина с любимия – от билетите с три прекачвания, нощувките в няколко различни града, плануваните за посещение обекти, до ограничаването на целия ви багаж в една малка пътна чанта, ще ви донесе изключително много опит и самоувереност за в бъдеще. Резервирайте смело билетите и се насладете на всяка малка изненада и преодоляно препятствие по пътя ви.