Мемоарите на Мишел Обама „Becoming” официално бяха обявени за най-продаваната книга в САЩ за тази година. В тази откровена и интимна книга Мишел разказва историята за живота си от ранното си детство, което прекарва със семейството си в Чикаго, чак до превръщането си в първа дама на САЩ. Тя споделя тъжните и щастливите си спомени, страховете и съмненията, несгодите, с които се е сблъсквала и решенията, които ѝ помагат да остане силна и успешна, въпреки препятствията.

Ще ти разкажем малко повече за правилата и принципите, които тази силна дама следва и е описала в книгата си. Оказва се, че те са много прости и всеки може да ги следва, а освен това имат силата да променят живота ни завинаги. Ето и кои са те:

1. Приемай неуспехите си като възможност за учене

През 2016 г. Мишел Обама участва в международна дискусия за достъпа на момичетата до образование. Чрез речта си тя насърчи ученичките да се подкрепят взаимно и да не се страхуват от провал. „Единственият начин да успееш в живота и единственият начин да се научиш... е да не успееш”, казва Мишел. "Не става въпрос за провала, а това, което правиш след него. Отказваш ли се? Отстъпваш ли? Или се мотивираш?” Тази идея е разработена и в книгата, където бившата първа дама подчертава колко е важно да се борим със страха от провал, веднага щом се появи. "Неуспехът е чувство, дълго преди да се превърне в реален. Това е уязвимостта, която пораждаш със съмнение в себе си и след това тя ескалира, често съзнателно, от страх.”

2. Никога не приемай предизвикателствата като пречки

Мишел Обама е жена, която определено знае какво означава да се преодолеят предизвикателства. В мемоарите си пише: "Бях чернокожа студентка от работническата класа във фантастичен, предимно бял колеж. Бях единствената жена, единствената афроамериканка във всяка стая. Ръководният съветник в Принстън ѝ каза: "Не съм сигурен, че си достойна за Принстън", без дори да пита нищо Мишел и да се опитва да разбере коя е тя. Но препятствията и предразсъдъците не са унищожили тази силна жена и не са я подтиснали. "Никога не трябва да гледаш на предизвикателства като на пречки. Вместо това е важно да разбереш, че опитът и преодоляването на бедите всъщност е едно от твоите най-големи предимства. Знам това, защото съм го изпитала на гърба си", казва Мишел в мотивационната си реч към студентите.

3. Знай стойността си и не се извинявай за това коя си

Тъжно е, но все още живеем в свят, в който размерът на банковата ни сметка, социалното ни положение, цветът на кожата и други физически черти често определят отношението ни един към друг. Много хора са чували коментари за себе си. Съветите на г-жа Обама за това са винаги да си казваш: "Това не се отнася за мен, а за човека, който го казва или пише". В книгата си описва ярко този принцип. "Тъй с нежелание навлязох в обществения живот, бях определяна като най-властната жена в света и като " ядосана цветнокожа жена". Чувала съм, че в Интернет се поставя под съмнение всичко, свързано с мен. Един американски конгресмен се позабавлява с начина, по който изглеждам. Бях наранена, бях ядосана, но най-вече се опитах да се засмея на тези неща.”

4. Научи се да се отнасяш добре към себе си

Като дъщери или сестри, а след това съпруги и майки, дамите често се поставят на последно място. Мишел признава, че в определен етап от брака си се е впуснала толкова дълбоко в живота на съпруга си, че е забравила за собственото си щастие. "Бях прекалено заета да негодувам срещу Барак за управлението на тренировките в програмата му, например. Дори започнах да си представям как аз се упражнявам редовно. Изхабих толкова много енергия да се тревожа дали ще се прибере за вечеря, че вечерите със или без него вече не бяха забавни.” Всичко се променя, когато осъзнава, че тя самата отговаря за собственото си щастие. Мишел въвежда нова рутина, в която се включва собствения ѝ контрол и този на дъщерите ѝ. "Рутината беше желязна, което постави отговорност към Барак дали ще успее да се прибере навреме или не. За мен това имаше много по-смисъл от това да забавя вечерята или да карам момичетата да чакат сънливо за прегръдка. Така се роди желанието ми да станат силни, но и неотстъпчиви пред всяка форма на остарял училищен патриархат: не исках да вярват, че животът започва, когато мъжът в къщата се прибере. Не чакахме татко. Вече беше негова работа да навакса.”

5. Поставяй си нови цели и отбелязвай победите си

В мемоарите си Мишел говори за целите, които си е поставяла в различни периоди от живота си. Те са в широк спектър – от тези в училищната класна стая до общите им с Барак Обама, когато президентският му мандат приключи. Мишел винаги е била много успешна и е частично задвижвана от един въпрос, който не спира да се пита: "Достатъчно добра ли съм?" "Под отпуснатото колежанско-детско поведение живях като полузатворен главен изпълнителен директор, тихо, но фокусирана върху постиженията си и се постарах да проверявам всяка кутия. Списъкът със задачи беше в главата ми и беше с мен навсякъде. Преценявах целите си, анализирах резултатите си и отбелязвах победите си. Ако имаше предизвикателство за прескачане, го правех.”

6. Планирай живота си и отговаряй за това, което се случва в него

Планирането е от съществено значение. Това е истината, която Мишел научава в семейството си. "В края на краищата, бях възпитана в семейство, което вярваше в предвидимостта – всичко се планираше от рано. Израствайки в семейство от работническа класа и с родител с увреждания, научих, че планирането и бдителността имат голямо значение. Такава може да е разликата между стабилността и бедността. Възможностите винаги бяха ограничени. Едно пропуснато заплащане може да те остави без електричество, с една пропусната задача може да изостанеш и евентуално да отпаднеш от колежа."

7. Забавлявай се по време на трудностите

Мишел Обама знае колко е важно да не се предаваш, когато животът стане труден. Забавлението и смехът ти дават възможност да преодолееш всички препятствия по пътя и да развеселиш тези около теб. Когато икономиката на САЩ е в тежък период, тя намира начин да направи хората по-щастливи. Макар комуникационният персонал на Барак да го намира за прекалено скъпо, тя е домакин на парти за Хелоуин за местни деца и военни семейства в Белия дом, облечена като леопард. В книгата си Мишел си спомня как екипът на Барак е проследявал всички снимки, излезли от Белия дом, така че да не изглеждат лекомислени. „Знаех от опит, че дори и в трудни времена, може би особено по време на такива, все пак е добре да се смея. В името най-вече на децата, трябва да намериш начин да се забавляваш."

Кои от правилата те впечатлиха най-много? Кои от тях би искала да последваш?