Има много причини да се чувствате мудни през целия ден, дори ако спите достатъчно. Това може да е състояние, наречено синдром на хроничната умора. Но това може да означава и нещо по-малко тежко, което може лесно да бъде предотвратено чрез възприемане на по-здравословни навици. Например, като промените храненето си или просто пиете повече вода.

Не искаме да изглеждаме уморени през цялото време, така че се радваме, че има прости стъпки, които можем да предприемем, за да избегнем това!

1. Не се храните правилно

Рафинираните въглехидрати могат да бъдат бърз източник на енергия. Когато ядете нещо като зърнени закуски, бисквити, тестени изделия или пица, рафинираните въглехидрати в тях водят до скок на кръвната захар и се чувствате по-енергични. Когато обаче нивата ѝ спаднат, отново ще започнете да се чувствате уморени. И ако продължавате да хапвате храни, които съдържат рафинирани въглехидрати, ще се почувствате уморени през целия ден. Опитайте се да ядете по-малко захар и преработени въглехидрати и да ги замените с богати на фибри храни, като овесена каша, леща и зеленчуци.

2. Не сте достатъчно активни

Може би си мислите, че ако се приберете уморени след работа, полягането на дивана може да ви помогне да спестите енергия и да се почувствате малко по-енергични. Важно е да се упражнявате поне няколко пъти седмично и това ще ви помогне да се чувствате по-малко уморени през цялото време. Проучване от 2008 г. показва, че младите хора, които са правили само 20 минути упражнения с ниска интензивност 3 пъти седмично, са имали по-високи нива на енергия и по-ниски нива на умора.

3. Не получавате достатъчно качествен сън

Може да се почувствате уморени дори след препоръчаните 7-9 часа сън на вечер. Това е така, защото качеството на съня ви е също толкова важно, колкото и колко дълго спите. Опитайте се да заспите и да се събуждате по едно и също време всеки ден. Също така не пийте кафе късно през деня и не прекарвайте времето си преди сън на телефона или гледане на телевизия. Това ще ви помогне да подобрите качеството на съня си и може да не се чувствате толкова уморени през деня.

4. Имате чувствителност към храната

Ако се чувствате уморени без причина през деня, това може да е знак, че имате непоносимост към храна. Някои от най-често срещаните са глутен, млечни продукти и яйца.

5. Не пиете достатъчно вода

Ако не замените водата, която тялото ви губи в резултат на биохимичните си реакции, ще се дехидратирате. Това може да доведе до по-ниски нива на енергия и да затрудни концентрацията. Проучване показва, че мъжете, които пият вода, за да заменят загубената, докато тренират на бягащата пътека, се чувстват по-малко уморени, отколкото когато не пият вода.

6. Под стрес сте

Изследванията показват, че високите нива на стрес могат да причинят умора. Освен това, едно проучване установява, че избягването на справяне със стреса може да доведе до по-високи нива на умора. Йогата и медитацията могат да ви помогнат да го облекчите.

7. Може да се нуждаете от повече витамини

Възможно е също да няма достатъчно желязо, витамин D или витамин B12 във вашата диета. Някои от храните с високо съдържание на желязо са спанак, броколи, червено месо и пуйка. B12 може да се намери в млякото, яйцата, сьомгата и говеждото месо, или можете да го приемате като добавка. За да получите повече витамин D, яжте повече гъби, мазна риба и морски дарове. Също така, опитайте се да прекарвате повече време на слънце.

Чувствате ли се някога уморени, въпреки че спите достатъчно? Защо мислите, че това се случва?