Майка ми е най-добрата майка, но това не означава, че не е правила неща, които са били много странни, докато растях. Мислех си как аз не бих направила такова нещо.

Вече и аз съм майка. Понякога правя неща, които ми напомнят, че се държа като нея. Това всъщност не е лошо, но не съм смятала, че ще стане така.

За какво говоря ли? Ето някои от тях, които и аз сега не мога да спра да правя:

1. Да махнеш сополите на детето с гола ръка

Като малка сигурно съм се чудила защо го прави и защо не вземе просто кърпичка. Сега я разбирам напълно.

2. Чистенето на нещо с плюнка

Може и кърпичките да са на няколко крачки, но има повече логика в това да оближа пръста си и да махна банана от брадичката на детето ми.

3. Да забравиш възрастта си

Докато растях, майка ми често отказваше да каже годините си. Тя не го правеше, защото не иска хората да знаят, а забравяше. Не вярвах, че е възможно, но миналата седмица използвах калкулатор, за да сметна моята.

4. Да искаш да си болна вместо децата ти

“Иска ми се аз да бях болна, а не ти.” - беше едно от нещата, които чувах от майка ми, когато се разболеех. Мислех си, че просто така си говори, но днес, когато детето ми го боли корем, ми се иска да взема цялата болка от него и аз да съм тази, на която ѝ е толкова лошо.

5. Да мразиш днешната музика

Когато бях на 20, майка ми винаги говореше как новата музика не е хубава. Пораснах и разбрах, че старата музика е била наистина по-хубава.

6. Да ядеш храна, която е сдъвкана преди това

Колкото и странно да звучи и да съм си повтаряла, че аз не бих го направила, днес, когато детето ми отхапе нещо и го изплюе, има голям шанс аз да го изям.

7. Да повтаряш: “Ще видиш, когато ти станеш майка!”

Когато бях малка, приемах това изречение като заплаха. Сега напълно я разбирам. Думите ѝ не са били точно заплаха, а предупреждение.

Един ден ще се радвам да видя как дъщеря ми върви по този път, който е изпълнен с трудности, но и забавление.