Не всичко в любовта е така розово като по филмите. Дългосрочните връзки са пълни с много спорове и препятствия, които двамата трябва да преодолеят. За съжаление, много от двойките не успяват да намерят начин да се справят с кризите, които могат да се случат на всички нас.

За да сте подготвени за най-големите проблеми, които могат да ви се случат в любовта (а може би вече ви се случват), създадохме този списък с най-тежките кризи, които много двойки не преодоляват:

1. Когато прекарвате ЦЯЛОТО време заедно и нямате личен живот

Ако вашата половинка е най-добрият ви приятел – честито! Това е чудесна основа на една щастлива връзка. Но колкото и да обичате да правите всичко с него, това много скоро може да ви изиграе лоша шега. Всеки от нас има нужда от лично пространство и от личен живот, за да се развива и за да израства като личност. А и не е казано, че трябва да сте като залепени и да правите всичко заедно, за да имате здрава връзка. Даже бихме казали, че страничните ви интереси само ще направят комуникацията помежду ви по-приятна, защото ще имате още теми, по които да си говорите.

И въпреки че всяка от нас обича хобитата си и приятелите си, много момичета ги зарязват, когато започнат връзка. Това е абсолютно нормално в самото начало, защото и без това можем да мислим само за любимия, но този период не може да продължава вечно. Основните проблеми при такова поведение са, че повечето приятели и на двамата ще се отдръпнат и че много скоро помежду им се появяват всякакви малки скандали поради простата причина, че когато си залепен за някого през цялото си свободно време, той малко или много почва да те дразни.

2. Когато обсъждате един и същ проблем отново и отново

Ако постоянно спорите за едно и също нещо или повдигате един и същ въпрос, очевидно нещата не се получават. Този подход определено е непродуктивен, защото единственото, което постига, е да нагнети положението още повече.

Няма значение каква е темата – хвърлените на пода чорапи, закъсненията, финансите. Такива теми трябва да се обсъждат, но и трябва да проявяваме търпение. Особено ако става дума за някой досаден навик, който не можем да изкореним. Ако пък проблемът е сериозен, но постоянните разговори не помагат - може би трябва да преосмислите връзката си.

3. Когато не сте сигурни, че имате бъдеще

Може би не сте сигурни, че сте един за друг? Или единият иска да гради кариера, докато другият вече иска да има деца? Единият копнее да пътува и да обиколи света, а другият иска да си купи къща и да живее спокойно? За съжаление, не можем да имаме всичко в този живот и много често плановете ни се разминават с тези на хората, с които се срещаме. От вас зависи дали ще нагодите плановете си или ще е по-добре да поемете по различни пътища.

4. Когато единият се опитва да промени другия или да оправи живота му

Всеки човек може да назове поне няколко досадни навика в партньора си, защото, в крайна сметка, никой не е идеален. Въпросът е как подхождате към дребните неща, които не ви харесват. Можете да ги обсъдите, разбира се, но не бива да очаквате, че другият ще се промени заради вас. Вие как бихте се почувствали, ако някой иска да промени същността ви?

Другият вариант на тази криза е единият да преминава през много тежък период или да е тръгнал по лош път. Отново разговорите и подкрепата са ключът за решаването на проблема. Но вие не можете да оправите проблемите на другите или да изтриете грешките им, ако те не искат да се променят сами. 

5. Постоянните недоразумения и неразбирателства

За добра комуникация трябват двама. Ако единият постоянно се чувства неразбран, е време за много сериозен разговор, но без в него да включвате лични нападки („ти никога не ме изслушваш“, „защо винаги правиш еди-какво си“ и т.н.). Нека всеки обясни как се чувства и какво може да направи по въпроса. Тук трябва да споменем, че основната причина за изневяра е точно липсата на емоционална близост между партньорите. Когато единият се чувства неразбран и неоценен, той може да потърси обич другаде.

6. Финансови проблеми

Според много проучвания семейните финанси са основната причина за спорове при женените двойки. Така че едно е сигурно – разговорите за пари скоро ще се появят и много често няма да завършват толкова красиво, колкото се надяваме.

Запитайте се дали има проблем, който дори пред себе си не искате да признаете. Дали половинката ви печели повече или по-малко от вас? Това проблем ли е? Дали самите вие имате проблеми със спестяването и с неразумното харчене? Поговорете с половинката ви за общите ви възгледи върху финансите. Например колко често можете да си позволите да излизате на вечери, колко често можете да ходите на почивка и какъв е бюджетът ви? Какви големи покупки възнамерява да направи всеки от вас? Дали единият мисли за общо жилище, а другият мечтае за дълго пътуване в чужбина или за нова кола? Ако имате много различни възгледи по въпроса, много е вероятно накрая да поемете по различни пътища.

7. Когато интимността изчезне

В началото на връзката хормоните ни са полудели. Мозъкът ни постоянно е пренаситен с допамин, кръвта ни е пълна с ендорфини и затова либидото ни скача до небето. Всяка ласка ни кара да настръхваме, всяка целувка е ужасно възбуждаща, а сексът просто никога не ни стига.

После обаче хормоните ни се успокояват малко и идваме на себе си. Постепенно страстта се уталожва, а интимността намалява. Всичко това е нормално. Е, в известна степен... Ако правите секс веднъж в месеца, е време да съживите нещата в спалнята. Можете да пробвате да играете роли, да облечете секси костюми, да го правите на нови места, да сбъднете някоя фантазия. Има много начини, по които можете да възродите страстта, просто трябва да имате желание и да отделите време един за друг.

Същото се отнася и за останалите прояви на интимност – прегръдките, целувките и т.н. Не забравяйте да се докосвате, защото физическият допир е важен, за да се чувстваме близки и сигурни с партньора ни.