Изворната вода е най-естественият вид вода. Тя се добива от планинските извори и се нарича „жива вода“, тъй като е чиста, непреработена и без изкуствени добавки. Популярността на изворната вода расте с всеки ден и има защо – пиенето на изворна вода ни носи редица ползи, които ще ви разкрием днес.

Смята се, че изворната вода е най-безопасната вода за пиене и освен това съдържа всички важни минерали, необходими на човека. Някои от ползите от пиенето на изворна вода са:

1. Натуралната изворна вода не съдържа токсини и изкуствени добавки.

2. Най-добре е да пием неутрална вода, която регулира алкално-киселинния баланс в тялото и спомага за пълноценното усвояване на минералите.

Избирайки вода е препоръчително да се запознаем със съдържанието на етикета и да се уверим, че правим най-подходящия избор за нас и нашите близки. Важно е да избираме вода с ниска минерализация. Освен това трябва да следим нивото на pH.

Нивото на рН в тялото ни се променя в зависимост от храните и напитките, които консумираме. Когато нивото на рН спадне драстично или надхвърли нормалната си стойност, равновесието между киселинност и алкалност в кръвта се нарушава - всеки такъв дисбаланс в организма може да доведе до заболяване. Ето защо водата, която приемаме е най-добре да е с неутрално рН, което осигурява естествена и здравословна среда за нормална функция на всички човешки органи.

3. Изворната вода е възможно най-натуралният вид вода.

4. Изворната вода се препоръчва за хора на всякаква възраст.

5. Изворната вода има приятен и освежаващ вкус. Кафето, чая и останалите напитки, направени с изворна вода, имат по-добър вкус.

6. Изворната вода съдържа множество минерали, някои от които са калций, магнезий, натрий и калий.

7. В изворната вода тези минерали са в точното съотношение, необходимо на човешкото тяло. Проучванията показват, че приема на изворна вода може да предотврати появата на редица заболявания.

Защо изворната вода е по-добра от другата вода?

Натуралната изворна вода се препоръчва пред изкуствено алкализираните типове вода, защото вторите обикновено не съдържат правилното съотношение на минералите. Освен това такава вода се прави на основата на чешмяна вода, към която се добавят минерали.

Изворната вода е по-безопасна от чешмяната вода, защото втората преминава през химическа обработка. Тя не съдържа полезни минерали, а и има неприятен вкус.

Изворната вода е по-безопасна и от минералната вода, защото минералната вода съдържа по-големи количества минерали, които могат да затруднят работата на бъбреците, ако тя се приема в големи количества и за дълги периоди от време. Изворната вода съдържа достатъчно, но много по-малко минерали. Това означава, че може да се приема свободно и неограничено от всички, без опасност за здравето. Изворната вода е особено подходяща за бебета и деца до 3 години, тъй като организмите им трудно преработват богатите на минерални вещества води, а чешмяната вода е прекалено наситена с хлор и често със съмнително качество. Освен всичко изворната вода е и екологично чиста поради факта, че идва от естествени находища, най-често в планински райони.

Ето затова е добре да изберете изворната вода за вас и вашето семейство.