Всеки ден чуваме за провалени връзки и разрушени бракове. В днешното общество, в което е много лесно за някои хора да напуснат семействата си, все пак имаме глъдка надежда за истинската любов.

Дава ни я историята на Мери и Джейк, които се запознават през 40-те години на миналия век и се влюбват въпреки натиска на обществото и семейството.
Те запазват любовта си жива, ожениха се, бяха отбягвани от обществото и отхвърлени от семейството, но не се отказаха. Днес те са щастливо женени, за да разкажат историята на своята изпепеляваща любов.

Джейк и Мери – Любов от пръв поглед

Джейк е от Тринидад, а Мери е от Великобритания. Джейк бил в армията. Той е изпратен в базата Бъртънууд във Великобритания като част от американските военновъздушни сили. В същото време Мери се обучава за машинописка. И двамата били в един и същи технически колеж, а къщата на Мери била близо до базата Бъртънууд.

В интервю за Дейли мейл Мери си спомня тяхната първа среща:

„Бяхме в един и същи технически колеж. Имах уроци по писане и стенография и той беше изпратен там за обучение. Той беше с група чернокожи приятели и те извикаха моя приятелка и мен да поговорим.“

Неприветливо общество

Джейк и Мери моментално изпитват силно чувство един към друг – чувство на истинска любов. Така двамата започват да се виждат редовно. Но действието се случва през 40-те години на миналия век, когато на междурасовите двойки съвсем не се гледа с добро око.

Тогава, по време на пикник с приятели, те преживяват първата социална жестокост. Една дама, която минава покрай тях с колело, ги вижда и веднага отива да каже на бащата на Мери. Тя си спомня:

"Две английски момичета с група чернокожи мъже се държаха много шокиращо", казва тя на баща ми, който след това ми забрани да се виждам с Джейк".

Мери обаче не позволява това да повлияе на любовта й към Джейк. След войната, обаче, той беше извикан обратно в Тринидад.

Любовни писма

След като Джейк се връща в Тринидад, двамата не спрат да контактуват. Те си изпращат множество любовни писма, с които поддържат любовта и искрата помежду си жива.

Те се женят въпреки неодобрението на семейството

Няколко години по-късно Джейк се въръща в Обединеното кралство и помоли любовта на живота си да се омъжи за него! Тя веднага казва "да", но семейството й има съвсем различно мнение за нейното решение. Мери споделя:

"Той ме помоли да се омъжа за него, съвсем неочаквано, когато бях само на 19".

"Когато казах на баща ми, че ще се омъжа за Джейк, той каза: "Ако се омъжиш за този мъж, никога повече няма да стъпиш в тази къща.“" Той беше ужасен, че мога дори обмислям идеята да се омъжа за чернокож.“"

Въпреки че бащата на Мери показа пълно неодобрение, тя все пак слуша сърцето си и се омъжва за Джейк.

Ръка за ръка през трудни времена

След като двойката се жени, те се сблъскват с много негативна реакция от обществото и семействата им. Мери продължава:

"Хората ни сочеха на улицата. Тогава родих мъртвороден син в осмия месец. Това не беше свързано със стреса, под който бях, но разби сърцето ми и никога повече не сме правили опити да имаме деца."

Но постепенно животът става по-лесен. Мери става учител, а след това заместник-директор. Първо Джейк работеше във фабрика, след това за пощата.

"Винаги казвах на новите си приятели: "Вижте, трябва да ви кажа това, преди да ви поканя в дома си – съпругът ми е чернокож."

Но бащата на Мери никога не променя мнението си. Тя казва: "Баща ми почина, когато бях на 30 и въпреки че се помирихме дотогава, той никога не одобри Джейк".

71 години брак и все още влюбени

След 71 години брак двойката все още се обича. Те никога не позволяват на нищо и никой да ги спре, а тяхната невероятна история учи как любовта наистина може да преодолее всичко!