Контрол на теглото, подобрен холестерол и здраве на червата, ползи за когнитивното ви функциониране и още повече за благополучието ви - тези малки малки ядки крият огромен потенциал в себе си. Шамфъстъкът не само е вкусен, но съдържа и много полезни елементи, към които телата ни се стремят. Независимо дали се добавят към ястията или просто се ядат като лека закуска, заслужават да бъдат включени в плана за хранене на всеки.

Големи фенове сме на здравословните храни и непрекъснато търсим нови опции, които да са вкусни и да правят добри неща за тялото ни. И така, поставяме шамфъстъка в центъра на вниманието!

1. Обогатяват с хранителни вещества

Тези ядки съдържат здравословни елементи като фибри, протеини, въглехидрати, здравословни мазнини, калий, фосфор, витамин А, витамин В6, мед и манган. Имат по-ниски калории в сравнение с много други ядки, но въпреки това са перфектната ежедневна лека закуска. Препоръчва се да се яде по една порция (шепа) шамфъстък на ден. И не забравяйте, че е по-добре, ако са несолени.

2. Нивата на холестерол могат да бъдат намалени

Шамфъстъкът също е богат на антиоксиданти, които помагат да се защитят клетките от свободни радикали (нестабилни атоми, които могат да увредят клетките, причинявайки заболявания и стареене). Благодарение на тези антиоксиданти, тези ядки са добри за хора с висок холестерол, които желаят да го намалят. Проведено е малко проучване, в което участниците изяждат 1-2 малки порции шамфъстък за 4 седмици и в крайна сметка имат по-ниски нива на „лош” холестерол.

3. Здравето на очите се подобрява

Други полезни елементи, които са скрити в шамфъстъците, са лутеин и зеаксантин, които са едновременно мощни антиоксиданти и имат добър ефект върху здравето на очите. Те могат да намалят шансовете за развитие на проблеми, свързани със зрението, както и макулна дегенерация и катаракта.

4. Можете да забравите за проблеми с храносмилателния тракт

Тъй като шамфъстъкът е богат на фибри, той е полезен и за храносмилателната система. Фибрите са необходими, за да могат клетките на дебелото черво да останат здрави, да поддържат храносмилателния тракт с нормални функции и да предотвратят храносмилателни разстройства като констипация. Направено е малко проучване и резултатите показват, че консумацията на шамфъстък може да подобри състава на микрофлората на червата.

5. Ще можете да поддържате здравословно тегло

Ядките са страхотни продукти за отслабване като цяло. Ако ги консумирате редовно, печелите повече контрол и те ви помагат да предотвратите напълняването. Направено е друго проучване и резултатите са установили, че участниците, които са яли шамфъстъци като лека закуски, са намалили индекса на телесната си маса в сравнение с хората, които са консумирали бретцели. Затова не забравяйте да ги включите в ежедневното си меню за закуски!

6. Нивата на захар се балансират

Малка група хора са участвали в проучване, в което комбинират бял хляб, който е богат на въглехидрати, с шамфъстък. Оказа се, че тези ядки намаляват високата кръвна захар след консумацията на хляба. Затова е добра идея да ги добавите и към храненията си, особено ако сте свикнали да ядете храни като ориз, тестени изделия и картофено пюре, които също са с високо съдържание на въглехидрати.

7. Mоже да заспите по-бързо

Ядките съдържат една от най-високите концентрации на мелатонин, наричан още „хормон на съня“. Това е много важно, тъй като регулира цикъла ни сън-събуждане и ни помага да се отпуснем и да заспим по-бързо. Вечер, когато слънцето залезе, телата ни започват да произвеждат повече мелатонин, за да ни помогнат да заспим, но хората, които нямат достатъчно от него, имат проблеми със съня. Яденето на шамфъстък преди лягане може да ви помогне да решите този проблем.

8. Функцията на мозъка се подобрява

Благодарение на здравословните си елементи, ядките са отлични добавки за нашия мозък. Проучване установява, че консумирането им редовно е от полза за основните мозъчни функции, а шамфъстъкът изглежда е една от най-добрите ядки за това. Например, хапването им е от решаващо значение за подобряване на паметта и ученето, когнитивните процеси, възприятието и дори бързото движение на очите по време на сън.

Какви други ядки обичате да ядете?