Любовта е сляпа и често ни кара да пренебрегваме дори очевидните сигнали, че нещо не е наред. Но може би е време да прогледнем, преди да е станало твърде късно.

Вижте списъка ни с 9 признака, които показват, че си попаднала в капана на токсична връзка, и ако разпознаваш себе си в повечето от тях, може би е време да преосмислиш взаимоотношенията ви.  

1. Не ти позволява да се виждаш с приятелите ти

Започваш все по-рядко да се виждаш с приятелите ти, а когато все пак се срещнеш с тях, партньорът ти е винаги с теб. Ако ти звучи познато, тук трябва да ти светне червена лампичка за тревога. Трябва да разбереш, че всеки има нужда от лично пространство и време. Ако партньорът ти изявява желание да заеме мястото на всички останали хора в живота ти, да ти бъде най-голямата опора, за да ти е достатъчно да виждаш само него... това не е романтично, това е зловещо. Ако ти пък имаш желание постоянно да сте заедно, това е показател, че не се чувстваш сигурна във взаимоотношенията ви.

В началото на всяка връзка всеки от нас се посвещава изцяло на любимия, главата ни е толкова замаяна от мисли за него, че забравяме да ядем, спим... и да се виждаме с приятелите ни! Това е нормална първа фаза, но ако тя никога не преминава и един от двамата се опитва да обсеби другия, това вече е проблем.

2. Той контролира финансите ти

Доверието е много важно за всяка връзка, но какво ще се случи, ако прекратите взаимоотношенията ви, а партньорът ти е имал пълен контрол върху финансите ти? Как ще живееш след това? Икономическата зависимост е вид контрол, който много мъже и жени упражняват.

Нормално е двамата да споделяте финансите си и да имате обща сметка. Но е добре да имате и отделни сметки, защото никога не се знае.

3. Рови в телефона ти

Ако някой от двамата преглежда личната кореспонденция на другия или се рови в компютъра или телефона му – това е много лош знак и в никакъв случай не е нормално. А още по-малко е признак на любов, такива действия са навлизане в личното пространство на другия и са признак за нездравословна и нездрава връзка. Ще трябва да се научите да си вярвате, вместо да се шпионирате.

4. Казва ти как да се обличаш

За да имаш стабилна връзка, трябва да се научиш да обичаш себе си. Партньорът ти не харесва начина, по който се обличаш? Е, много жалко, защото не го решава той. Стилът ти е част от същността ти и въпреки че той има право на мнение, няма право да ти го налага. Ако си готова да промениш външния си вид само за да му го угодиш, имаш нужда от повече увереност. Тя се изгражда трудно, но е много важна за всяка истинска връзка.

5. Ядосва се, когато не си вдигаш телефона веднага

Ако си мислиш, че неговото поведение не ти вреди и не е кой знае какво, ние ти напомняме, че любовната връзка трябва да ти дава чувство за спокойствие, а не да те натоварва с негативни емоции. Ако трепериш от страх всеки път, когато виждаш, че си пропуснала обаждане от любимия ти, значи нещо не е наред и може би той не би следвало да е твой любим.

6. Ревнува от най-добрите ти приятели

Ревността е болест. Вярно е, че понякога се шегуваме с нея и нерядко я изпитваме, но когато тя е наистина сериозна, е време да бягаш. Независимо дали той ревнува от най-добрия ти приятел, от колегата в офиса, от най-добрата ти приятелка, защото отнема от времето, предназначено за него – ревността никога не води до нещо добро, а щом той не ти вярва, няма как да изградите стабилна връзка.

7. Страхуваш се да кажеш това, което мислиш

Любовта трябва да ти носи радост, а не да те изпълва със страх и притеснение. Партньорът ти трябва да е човек, на когото можеш да довериш всичко, а не човек, от когото да се страхуваш.

Не се притеснявай да говориш това, което ти е на сърце, но имай и уважение към различната гледна точка. В крайна сметка различните мнения внасят разнообразие и богатство в човешките взаимоотношения.

8. Обижда те

Има някои граници, които не бива да се прекрачват, защото връщане назад няма. Често ли ти се случва партньорът ти да те критикува и обижда? Е, не бива да го позволяваш. Едно от основните правила, които всяка връзка би трябвало да следва, е никога да не обиждате партньора си. Ако той го прави и то системно – тръгни си, заслужаваш нещо по-добро.

9. Приятелите ти са се опитали да те предупредят

Понякога е трудно да погледнем обективно на връзката ни, но приятелите и семейството ни може би имат по-ясен поглед върху ситуацията. Ако те са се опитали да те предупредят, вслушай се в тях и се замисли.

Ако те често виждат, че си тъжна, тиха, разсеяна, че той не се държи както трябва, че се опитва да те променя... те вероятно са забелязали проблема, който ти отказваш да видиш.

Как изглежда пълноценната връзка?

Тя, разбира се, е изградена от много различни компоненти и има много проявления. Но всяка връзка би трябвало да се гради върху няколко основни елемента – сигурност, доверие и взаимно уважение. 9-те признака, които изброихме, не са признак за любов. Те бавно и сигурно ще те съсипят, затова е важно да се научиш да уважаваш себе си и да осъзнаеш, че заслужаваш нещо повече от една токсична връзка. Все пак всички връзки, които имаме, са отражение на мнението ни за самите нас... Затова се научи да обичаш себе си!