Когато чуете думата „бременност“, какво си представяте първо? Гадене, болки в кръста, непоносимост към някои миризми и доста странни хранителни вкусове (все пак някои жени искат да се хранят с тебешир) – все неща, които всички знаят, дори децата и мъжете. Но знаехте ли, че неродените бебета могат да плачат?

Днес сме ви подбрали някои доста необичайни, но съвсем реални факти за бременността. Подозираме, че едва ли ще ги чуете от вашия лекар:

  • Възможно ли е бременността да продължи цяла година? Обикновено бременността, от зачеването до раждането, трае 9 месеца, а по-точно 266 дни, или 38 седмици. Но всъщност доста деца се раждат по-рано или по-късно. Предполагаемата рекордьорка за най-дълга бременност е 25-годишната Беула Хънтър, която била бременна цели 375 дни, или поне така твърди самата тя и нейните лекари от Лос Анджелис. Причината за дългата бременност е, че детето в утробата ѝ растяло много по-бавно от обичайно, затова и бременността ѝ продължила повече от година. Накрая тя ражда съвсем здраво момиченце. Случаят е от 1945 г., така че с годините се появяват много скептици. Някои от тях предполагат, че Беула е направила спонтанен аборт в самото начало на бременността и после веднага е забременяла пак. Това би обяснило случая.
  • По време на втората част от бременността зародишът започва да отделя до 1 л урина на ден.

  • Матката нараства 500 пъти по време на бременността, но до 2 месеца след раждането се връща към нормалните си размери. Преди бременността матката е с размерите на праскова, а в края на бременността прилича на диня.
  • По време на последния триместър от бременността тялото на жената отделя повече естроген, отколкото е произвело за последните 3 години преди бременността.

  • По време на бременността не само гърдите и коремът ни нарастват. Стъпалата също стават по-големи. Има няколко причини за това – задържане на течности, промени в хормоните, които водят до промени и в ставите, увеличеното напрежение върху краката заради по-голямото тегло.
  • И неродените бебета могат да плачат. Те развиват тази способност в последния триместър и обикновено плачът е предизвикан от нискочестотни звуци в близост до корема на майката. Прегледите с ултразвук показват, че в такива моменти бебета си отварят устата и сякаш си поемат няколко накъсани глътки въздух, преди да издишат.

  • Чести спътници на бременните жени са пигментните петна. С този проблем се сблъскват 90% от майките и много често петната се появяват върху лицето.

  • Пръстовите отпечатъци на бебетата се формират между 10-ата и 19-ата седмица от бременността. Щом веднъж се образуват, пръстовите отпечатъци не се променят до края на живота им.
  • Нероденото дете може да вкуси, усети и помирише храната, приемана от майка му. Затова някои от вкусовите ни предпочитания като деца се оформят още в утробата.