За съжаление интимното здраве все още е донякъде табу. Точно заради това за жените има много неизвестни. Знаете ли как позата на седене е свързана с интимната ни зона, какъв ефект има храната върху нея и какъв е ефектът от некачествения сън?

Експерти разкриват девет важни препоръки, които всяка жена трябва да знае, ако иска да е сигурна, че вагината й е здрава и ... щастлива.

1. Правилна стойка и седене

Неправилната стойка, седенето и ходенето нарушават нормалната вулвовагинална циркулация, което се отразява на намаляването на либидото. Но и увеличава риска от пролапс на тазовите органи, тъй като вагиналните стени отслабват. Или правилната стойка и седенето са приятни за интимната ни зона. 

2. Истинска храна

Експертите обясняват още, че морковите и цвеклото съдържат големи количества витамин А и нитрити. Витамин А има положителен ефект върху либидото и вагиналното овлажняване, а нитритите разширяват дори най-малките кръвоносни съдове около клитора, което може да повлияе положително на сексуалното удоволствие.

3. Не използвайте сапуни и гелове за измиване 

Използването на сапун уврежда нормалната микрофлора на вулвата, а когато тя е увредена, се създава подходяща почва за развитие на инфекции. Чистата вода е далеч по-добро решение.

4. Правилно дишане и отпуснат стомах

Експертите добавят още, че ако не дишаме правилно и ако постоянно се свиваме в стомаха, вероятно не сме много доволни от либидото си. Когато това се случва, притокът на кръв към тазовата област намалява, а всяко намаление на кръвообращението предизвиква определен проблем, който в този случай може да се отрази и на либидото. Както и да причини чести инфекции и други гинекологични проблеми. Ето защо се препоръчва да дишате правилно и да държите стомаха отпуснат.

5. Осем часа сън

Както имаме нужда от достатъчно сън, за да функционираме нормално, така и частите на тялото ни като вагината се нуждаят от почивка. Докато спим, вагиналното кръвообращение се възстановява, но също така и мускулите, които обграждат вагиналния канал и които са там, за да носят голяма част от теглото и емоциите ни.

6. Вентилация

Синтетичното бельо и тесните дрехи са нещо, което нарушава естествената киселинност на влагалището и по този начин може да доведе до чести инфекции. Ето защо е най-добре да носите поне нощница от естествени материали за спане, под която няма да носите бельо.

7. Добро настроение

Експертите посочват, че хубавите думи, които казвате на себе си, са много важни, защото негативните увеличават отделянето на хормони на стреса, а когато сте положително настроени към себе си и тялото си, хормоните на щастието се отделят повече и по този начин се подобрява притокът на кръв към вагината. 

8. Витамин D

Този витамин има положителен ефект върху по-доброто смазване, повишава нивото на естроген в кръвта и по този начин влияе върху либидото и самочувствието. Веднага щом се появят първите слънчеви лъчи, трябва да се прекарва време навън, за да може този витамин да се активира по естествен начин е препоръката на екпсертите.

9. Отражение на отношението ви към собственото ви здраве

Инфекция, пролапс, слабо либидо - всичко това може да бъде преодоляно. Вагината не е слабо място, а отражение на това как жената се отнася към себе си и към своето здраве. За това редовната грижа за себе си трябва винаги да бъде на първо място.