Щом косата се омазни, веднага изпитваме желание да я измием, но истината е, че това може да ни изиграе лоша шега. Колкото по-често мием косата си, толкова по-бързо започва да се омазнява тя. Затова експертите препоръчват да миете косата само 2-3 пъти седмично.

Но как да я запазите чиста, бляскава и обемна за по-дълго време? С тези няколко трика!

1. Използвайте преварена или бутилирана вода

Обикновената вода от душа може да е твърде груба за косата ви, защото съдържа минерали и метали, което може допълнително да утежни състоянието на косата ви.

Разбира се, не е нужно да си миете косата само с минерална вода – това ще ви излезе много скъпо, просто измийте косата си както винаги, но накрая направете едно финално изплакване с преварена/филтрирана/минерална вода. Жени, които са пробвали този метод, се кълнат, че резултатите са видими, а косата им изглежда много по-добре.

2. Намалете продуктите, които използвате

Ако всеки ден използвате кристали, масла и спрей, косата става мръсна по-бързо, въпреки че такива продукти често се рекламират и като подхранващи. Опитайте се да намалите продуктите, които използвате и да прибягвате до тях само 1-2 пъти седмично.

3. Решете се по-рядко и използвайте гребен

Когато се сресвате или си пипате косата, това активизира фоликулите и косата се омазнява. Освен това често си пипаме косата с мръсни ръце или не мием четката си достатъчно често – още фактори, които утежняват положението. Затова ви препоръчваме да се решите внимателно с гребен и да го почиствате редовно.

4. Заложете на по-обикновена прическа

Ако всеки ден стилизирате косата си, нищо чудно, че се нуждае по-често от измиване. Залагайте на по-обикновени прически, когато нямате по-специален повод и дайте малко почивка на косата си.

5. Използвайте шампоан без силикон

Продуктите със силикон не са чак толкова страшни, ако се използват в умерени количества и в никакъв случай всеки ден. Те обаче имат лоша слава, защото могат да се натрупат и наслоят върху косъма. В същото време те са много подходящи за сухи и увредени коси, защото заглаждат косъма, улесняват разресването, намаляват накъсването, придават блясък и предотвратяват изсушаването на косата. Но те все пак не трябва да се ползват често, за да не се стигне до натрупване, и ако използвате козметика със силикон, е добре от време на време да използвате шампоан за дълбоко почистване, който ще отмие силикона от косата.

Силикон може да има както в кристалите за коса, така и в шампоана ви. А как да разпознаете дали в козметиката ви има силикон? Проверете за някоя от тези съставки: Cyclomethicone, Dimethicone, Methicone, Amodimethicone, Dimethiconol, Cyclomethicone/Cyclopentasiloxane и т.н. Ако в името има cyclo- или –cone, най-вероятно става дума за вид силикон.

И като говорим за такива съставки, в последните години се говори много упорито за шампоани без SLS (натриев лаурил сулфат), които би трябвало да са по-безвредни. Но няма доказателства, че продуктите със SLS са вредни. Според експертите тази съставка се измива много лесно и не се натрупва върху скалпа, така че опасност няма.

6. Намалете температурата

Сешоарът, машата и пресата също могат да са причина за бързото омазняване, защото жлезите отделят повече естествени масла, с които да защитят кожата. Идеалната температура за стилизиране е 150°С-180°С.

Освен това не се препоръчва и да си миете косата с гореща вода, колкото и да ви е приятно в студените месеци.

7. Скраб за скалпа

Ексфолиантите помагат на кожата да се отърве от мъртвите клетки и от упоритата мръсотия, освен това могат да заздравят фоликулите и да стимулират растежа на косата. Най-добре намерете рецепта за домашен скраб за скалп и вижте дали косата ви няма да изглежда по-добре.

8. Сменяйте калъфката на възглавницата по-често

Калъфката на възглавницата ни абсорбира масла, мъртви клетки и мръсотия. Това я прави идеално място за развъждането на бактерии. Затова сменяйте калъфката най-малко веднъж седмично. Самата възглавница също трябва да се пере веднъж на три месеца и да се сменя на всеки три години.

9. Защитете косата си от много ниски и високи температури

Носете шапка както през лятото, така и през зимата. Ниските температури и горещините предизвикат отделянето на себум, защитава кожата, затова и корените ни изглеждат мазни. Освен това прекаленото излагане на слънце през лятото не е полезно и за самите косми, които стават по-сухи и безжизнени.