Преди да срещна съпруга си, имах наистина лошия навик да се озовавам в отношения с мъже, които не знаеха как да накарат жената да иска да остане. (Някои не знаеха, а други просто не се интересуваха.)

Но всичко накрая се свеждаше до едно и също нещо. В продължение на месеци или години умолявах и се преструвах, а след това си тръгвах, понякога с гневни протести, звучащи в ушите ми, понякога с ледена тишина, изграждаща стена, преди дори да затворя вратата.

Живеем в свят, в който твърде много мъже са отгледани без да им се показва какво наистина означава да се обича жена и в който твърде много жени са отгледани без да знаят това, което заслужават.

Нямах представа, че има толкова много неща, с които не трябва да се примираявам или приемам. Никога не съм осъзнавала как представата в главата ми за любовта не е такава, каквата в големия свят.

С времето и благодарение на развитието ми и многото по-възрастни дами, които ме научиха как да уважавам себе си и да почитам собствената си истина, най-накрая го разбрах. Най-накрая се освободих от фалшивите очаквания, които често поставях върху партньорите си. Това, което научих, беше не толкова какво ще направи един мъж, за да запази жената, която обича, но това, което няма да направи.

Той няма да се интересува от теб

Хобитата ти ще бъдат досадни, а приятелите ти едва толерира. Интересите ти ще бъдат пренебрегвани. Всички големи и малки неща, които те правят толкова уникална, ще бъдат оставени отстрани, докато не се почувстваш невидима като сянка на стена.

Няма да те слуша - просто ще изчака реда си да говори

Твоите думи ще бъдат празен въздух. Историите ти ще се плъзгат покрай ушите му. Чувствата и страховете ти няма да бъдат чути и в крайна сметка ще престанеш да казваш важните за теб неща, защото няма да са такива.

Няма да бъде до теб по начин, който наистина има значение

Ще те накара да усещаш победите си малки, а неприятните неща незначителни. Леглото, което споделяте, ще бъде пустиня без въздух, без шанс за топлина. Вечерите ще имат вкус на тишина. Ще научиш, че самотата може да я има, дори когато държиш ръката на някого. Това, че сте заедно невинаги носи щастие.

Няма да те погледне така, сякаш си му всичко

Няма да забележи новите ти рокля и прическа. Часовете, които си прекарала да си вземеш душ, да се епилираш, ексфолираш, да овлажниш кожата си, да се гримираш ще бъдат повод за спорове, а не за комплимент. Може да бъдеш най-красивото момиче на света, но той ще гледа през теб, защото не знае как да види блясъка ти.

Няма да насърчава и подкрепя теб и мечтите ти

Твоята най-голяма амбиция ще го накара да се чувства несигурен. Това, което желаеш, няма да е подходящо. Той ще иска да мечтаеш за него. Би отскубнал всяко перо от крилете ти, с които искаш да летиш. Той ще иска да си на земята, за да не забравиш колко го обичаш.

Потърси човек, който не е такъв. Забележи начина, по които той се държи с теб, и вниманието, което ти дава. Ако нещо не ти харесва, винаги можеш да продължиш напред. Бъди себе си.

Когато знаеш всичко, което един мъж не би направил, за да те задържи, означава, че можеш да направиш място в сърцето и в ума си за човек, който ще направи всичко, за да те накара да останеш.