Според Националната здравна служба в Обединеното кралство, нормалната дневна консумация на ананас е 2 ринга или 12 парчета. Благодарение на уникалната си структура, ананасът може да ви помогне да сте здрави и да предотвратите много заболявания. Научете повече за този уникален плод от най-новите изследвания за него.

Можете да отслабнете с ананас, ако тренирате

Бромелаинът, съдържащ се в ананаса, стимулира храносмилателните функции и помага да се отървете от целулита, като ускорява усвояването на протеините. Ананасът не може магически да премахне мазнините. Ако обаче комбинирате консумацията му с физически упражнения и не надвишавате дневната норма на калории, ще подобрите резултатите си.

Ще се отървете от възпаленията
Сърцето ви ще е в по-добра форма

Ананасът съдържа бромелаин, който помага на тялото да се бори с възпаленията. Това помага за намаляване на отока, облекчаване на болката и по-бързо лекуване на контузии. Бромелаинът също помага на тялото да премахне увредените клетки. Смята се и че може да ускори обновяването на съединителната тъкан и се препоръчва при лечение на спортни наранявания: натъртвания, навяхвания, дори изприщване. Витамин С, съдържащ се в ананаса, предотвратява проблемите с кръвоносните съдове и помага за производството на колаген в костите, хрущялите, мускулите и кръвоносните съдове.

Запазва зрението добро

Ананасът съдържа витамин А, който много помага на зрението. Бета каротинът засилва действието си, а ежедневната консумация на ананаси намалява риска от дегенерация на макулата.

Костите са по-здрави

Калцият и магнезият, съдържащи се в ананаса, могат да направят костите ви по-силни. 1 чаша сок от ананас е достатъчна, за да получите повече от 70% от дневната си доза манган.

Предотвратява кръвоизливи

Ананасът съдържа много калий, което помага да се намали кръвното налягане и така се предотвратяват кръвоизливи. Той също помага срещу миокарден инфаркт чрез отстраняване на отлагания в кръвоносните съдове.

Младостта се запазва по-дълго

В ананаса има много манган и така защитава тялото ви от свободните радикали. Тези радикали могат да разрушат клетките и да ускорят стареенето на кожата и органите.

Храносмилателна система функционира нормално отново

Ананасовата пулпа, както и сок, помагат на храносмилателния процес и се борят с дискомфорта в стомаха и конспитацията. Помагат и при улцерозен колит или стомашни язви, но само като поддържащо средство след лекарско предписание. Тъй като сокът от ананас може да увеличи киселинността на стомаха, бъдете много внимателни, ако имате гастрит или гастродуоденална язва.

Нивата на кръвната захар намаляват

Ананасовите фибри могат да забавят скоростта на усвояване на захарта като по този начин намаляват нивата на кръвната захар.

Повишава плодовитостта

Бромелаин подобрява кръвообращението в утробата и предпазва от спонтанни аборти.