Целите, които си поставяме ежедневно и на които посвещаваме живота си – идеалната физическа форма, социалния статус, сексуалната привлекателност... - ни карат да се чувстваме победители, когато ги постигнем, но всъщност те са изкуствени. Ненужни.

Единствената цел, за която си струва да се бориш, е това да бъдеш себе си.

Без илюзии, без маски, без преструвки. Без съжаления за миналото. Без страх от бъдещето. Защото не съществува друг миг освен настоящият миг. И защото нищо от това, което си направил преди, не е от значение. Отишло си е и не може да се върне. Нищо и от това, което си мислиш, че ще направиш утре, не е от значение. Защото още не е дошло и защото никой не знае какво ще е бъдещето. Имаш само настоящия момент. И задачата, най-висшата задача, да живееш автентично, да бъдеш себе си. Само това има значение.

Защото най-големият дар, който можеш да дадеш на света, е това да бъдеш себе си.

А най-големият дар, който можеш да дадеш на себе си, е да опознаеш себе си, да откриеш своята истинска стойност и да повярваш в нея, без значение както ти казват другите. Научи се да се влушваш в себе си. Научи се да се грижиш за себе си. Едва тогава ще можеш да се грижиш истински и за другите.

Помни, че успехът, финансовото благополучие, доброто здраве и успешните взаимоотношения са следствие от щастието, а не негова причина... А страданието... Страданието много често започва с отказа ни да видим нещата такива, каквито са в действителност.

Защото всеки труден момент крие в себе си възможност. Научи се да търсиш възможностите.

Научи се да гледаш на всяка ситуация с очите на дете – непринудено и с ентусиазъм. Тогава ще откриеш истинската свобода. И не забравяй, че, в каквато и ситуация да се намираш, ти винаги имаш избор! Да следваш себе си!

Автор: Дийпак Чопра