Жените със силиконови импланти трябва да се изследват с ядрено-магнитен резонанс за скрити спуквания през определен период от време.

Ето че коледните и новогодишните празници отминаха. Дойде време да пристъпим към изпълнението на обещанията, които обикновено си даваме в навечерието на празника. Много хора решават да спрат да пушат, да отслабнат или да спортуват повече. Други са категорични, че ще намалят стреса и ще прекарват повече време със семейството си. Аз пък искам през 2019-а да се погрижа за здравето и доброто си самочувствие и ще подменя гръдните си импланти.

Изминаха 12 години от момента, в който се подложих на операция за увеличаване на бюста. През тези години ми се случиха толкова много неща в личен и професионален план. Омъжих се, родих две прекрасни деца, драстично свалях и качвах килограми. Кариерата ми се разви по план и успях да достигна най-високото мениджърско ниво в компанията, в която работя.

Вече постигнала част от мечтите си и независима финансово, реших, че е време да обърна внимание на здравето си, преди да е станало късно. Когато преди 12 години си сложих силиконови импланти, въобще не мислех за тяхната грижа и евентуална подмяна. Сега обаче изчетох много по темата и осъзнах, че може би е добре да се замисля за това. Независимо от марката, която сме избрали, нещата се променят с времето, тъканите - също, а те имат определено взаимодействие с имплантите и понякога е необходима подмяна.

Преди време попаднах на една много интересна история на пациентка, която е уголемила бюста си при д-р Йордан П. Йорданов в клиника Adella Aesthetic. Това, което ме грабна в думите на Анелия, беше нейното доверие в лекаря и личното отношение, което е получила от целия екип. За мен освен квалификацията на хирурга и безупречните условия в болничния център, е изключително важно да мога да се доверя стопроцентово и да не се притеснявам от нищо. Затова и реших да си запазя час за консултация именно при него.

И ето ме вече в кабинета на д-р Йорданов с куп въпроси относно грижата за бюста ми и евентуалната подмяна на моите импланти:

- Д-р Йорданов, разбрах, че в някои случаи гръдните импланти трябва да бъдат подменяни. От какво зависи това и на какъв период от време?

- Както почти всяко нещо, което се поставя в човешкото тяло и има взаимодействие с тъканите, и гръдните импланти в някои случаи има нужда да бъдат подменяни. Доскоро беше широко разпространено, че това е добре да става на 10 години, без този срок да е абсолютен и обезателен. Aко всичко по време и след операцията е протекло успешно, то неблагоприятна промяна не би трябвало да има, но все пак е добре да знаете, че гърдите малко или повече се променят вследствие на раждане, стареене, загуба или качване на тегло, хормонален дисбаланс, гравитацията. Т.е. нужда от преоформяне на бюста, респ. подмяна на имплантите, може да има и без проблеми със състоянието на самите импланти.

- Чувала съм, че през годините у нас са поставяни и некачествени импланти. Ще усетя ли нещо, ако имам проблем с тях? Какви са симптомите при спукан имплант?

- За жалост, не всички импланти са с еднакво качество, особено в България. Тук е мястото да Ви уверя, че ние в Adella Aesthetic работим с едни от най-качествените импланти в световен мащаб. Tе се използват както за уголемяване, така и за реконструкция на женския бюст и са доказали своето качество през 20-те години, през които са на пазара. Тези импланти притежават най-стриктния контрол на качество в света. То се гарантира чрез единствената по рода си автоматизирана изработка на обвивката на импланта. Този производител е и първият, получил одобрение от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA). А всички тези неща са наистина важни, когато става въпрос за материали, които се поставят и остават в тялото! Относно спукването на имплантите, ако те са силиконови, няма типични симптоми, които с категоричност да го покажат. Затова е много важно да се ходи на редовните контролни прегледи и да се извършват образните изследвания, които препоръчваме. Така могат навреме да се открият скрити спуквания на имплантите.

- След операция за увеличаване на бюста на колко време е нужно да се прави профилактика?

- Както предоперативното планиране, така и проследяването след операцията са много индивидуални и при всяка пациентка трябва да има индивидуален подход. Важно е да се следват стриктно указанията на хирурга. Съществуват, разбира се, някои общовалидни препоръки, създадени от авторитетните световни асоциации на пластични хирурзи. Жените с импланти трябва да се самоизследват и самонаблюдават, като при всяка промяна в състоянието на гърдите им - в размера, формата и твърдостта им, при поява на бучки и неравности - да потърсят незабавно мнението на квалифициран специалист. Особено важни са образните изследвания - ултразвук, мамография. На всяка жена със силиконови импланти се препоръчва и профилактично изследване с ядрено-магнитен резонанс на третата година от поставянето им, както и на всеки две години след това.

- Когато ни предлагат импланти, какво е най-важно да знаем за тях, за да сме сигурни, че са качествени?

- Основното за имплантите като медицински изделия е да имат официално и валидно разрешително да бъдат използвани. На европейско ниво СЕ-маркировка е тази, която показва дали те отговарят на изискванията за безопасност, ефикасност и качество, определени в европейската регулация за медицински изделия. Особено стриктен е контролът от страна и на Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), която дава одобрението за САЩ. Ако един имплант е одобрен от нея, това означава, че той е преминал през сериозни клинични проучвания, преди да бъде допуснат за употреба, т.е. добре проучен е и се знаят плюсовете и минусите му.

- Наскоро попаднах на Ваша статия за забраната за използване на едни от най-често употребяваните текстурирани гръдни импланти, произвеждани от компанията Allergan. Порових се доста и разбрах, че изследванията показват, че при тях е повишен рискът от рядък вид рак? Аз имам именно такива импланти, трябва ли да се притеснявам?

- Нотифицираният орган за оценяване на медицинските изделия в Европейския съюз GMED не поднови сертификатите за съответствие на тези импланти, т.е. те нямат вече спомената по-горе СЕ-маркировка. В Испания дори препоръчаха да бъдат незабавно изтеглени от пазара, а ние, членовете на Испанската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия, бяхме инструктирани да не ги използваме. Както Вие самата споменахте, именно те са едни от най-често поставяните импланти у нас, но за жалост, се оказва, че тяхната текстуризация (грапавост) би могла да увеличи риска от анапластичния едроклетъчен лимфом, който е редкия вид рак, за който сте прочели. Място за паника обаче няма - не само при Вас, но и при всяка друга пациентка с такива импланти. Двете големи американски асоциации по пластична хирургия, на които съм член, както и FDA, към момента не препоръчват профилактично премахване на имплантите при жени без каквито и да било оплаквания. Важното е да се помни това, което казахме за профилактичните прегледи и самонаблюдението. Все пак, предвид на това, че при Вас са изминали 12 години от поставянето им е добре да помислим за евентуална подмяна. Понеже досега никой не Ви го е назначавал, предлагам Ви да направим изследване с ядрено-магнитен резонанс, за да оценим по-детайлно състоянието на имплантите, капсулата им и Вашите меки тъкани и отново да обсъдим Вашия идивидуален план.

Така завърши първият ми разговор с д-р Йорданов и аз продължавам напред и стъпка по стъпка с моите новогодишни обещания.