Докато растат, децата искат да станат какви ли не. Родителите им, разбира се, им казват, че това е напълно възможно, стига да го пожелаят. В това няма нищо лошо, но ако дъщеря ви иска да стане еднорог, а 16-годишният ви син мечтае да играе професионален баскетбол, а е висок 1.60, подобно обещание би звучало много несериозно... Затова е изключително важно, когато съветвате децата си, да не бягайте от реалността. Истината и реализма трябва да вървят ръка за ръка. Винаги се замисляйте какво казвате на децата си и не си позволявайте да правите компромиси с това. Придържайте се към истината, дори и тя да не е приятна за ушите на малкото човече. Спрете със заучените фрази, защото има опасност те да навредят на децата ви, а не да им помогнат. Ето някои от баналностите, които голяма част от родителите използват, а е време да спрат.

1. „Прави както ти казвам – не гледай мен!“

Това е една от най-големите грешки. Децата учат много повече от поведението на околните, отколкото от думите им. Родителят говори едно, а прави съвсем различно. Впоследствие тежестта на думите му се губи, защото няма с какво да ги подплати. Ако това се случва, време е да преустановите навиците си. Няма как да искате от по-големия брат да не повишава тон на сестра си, ако вие го правите. Бъдете модел за детето си, ако искате да действа по определен начин.

2. „Всичко ще бъде наред!“

От къде знаете? Ако най-добрата приятелка на детето ви е тежко болна, можете ли да предвидите оздравяване? Детският ум се вкопчва в тази фраза, защото ви има доверие и започва да вярва, че нещата ще сте преобърнат като във филмите. Не давайте напразна надежда на децата си, защото така се превръщате в лъжец. Можете да намерите начин да обясните ситуацията, като се опитате да представите всички възможни изходи. Разбира се, нежно и любящо, за да не обезкуражите крехката детска душа.

3. „Момчетата не плачат!“

Нямам идея кой е измислил тази глупост! Когато родителите казват на синовете си да не плачат, те отричат чувствата им. Децата преработват този „съвет“ като „сдържай емоциите си“. В по-късен етап обаче, това може да бъде проблемно за връзките им. Нека се научат, че няма нищо ненормално в това да изразяват емоциите си.

4. „Бъди силен, дори да те боли!“

Тази лъжа може да нанесе както физическа, така и психическа вреда на детето ви. Имах треньор, който постоянно ми повтаряше, че мога да преодолея всяка болка. Тогава приемах всичко буквално. Резултатът не закъсня – стрес, фрактура и пропуснати републикански финали. Болката е естествения начин на тялото да ни покаже, че прекаляваме. Дискомфорт? Това е нещо различно. По-скоро научете децата си да усещат и да слушат тялото си.

5. „Можеш да си всичко, което искаш да бъдеш!“

Ваша задача е да помогнете на детето си да „остане на земята“, като му покажете как да различи реалното постижение от невъзможната мечта. Не искате да се чувства като провал един ден, нали? Научете ги да си поставят достижими цели, които ще ги направят щастливи и удовлетворени от себе си.

6. „Просто бъди себе си и всичко ще бъде наред!“

Да бъдат себе си, би било прекрасно, но когато се научат да отсяват доброто от лошото. Попаднат ли в лоша компания, за тях ще бъде нормално да извършват нещо нелегално, неморално, защото ще смятат, че са себе си. Понякога „да бъдем себе си“ не е особено приемливо от обществото, а ние живеем в него. Бъдете рамо, когато децата ви си задават такива въпроси и се постарайте да им покажете къде е границата. Колкото и да не ви се вярва малчуганите имат и лоши черти. Най-полезно ще бъде, ако те се открият, обсъдят и премахнат в семейството с любов.

7. „Гледай само напред и ще си щастлив!“

Каквото и да се случва – позволете на децата си да бъдат деца! Няма как да поискате от игривият и наивен ум да мисли за училище, докато му се играе навън. Или да е наясно със себе си и това каква професия трябва да избере. Толкова много млади хора изпадат в депресия и посягат към наркотиците само защото са били стресирани за бъдещето си като деца. Нека да се наслаждават на настоящето. Много проучвания показват, че спокойните за бъдещето хора, са тези които живеят в настоящето.

8. „Трябва да работиш здраво, за да получиш всичко от което се нуждаеш!“

Това е някаква тенденция, която се предава в семейството. Има хора, които работят по 16 часа на ден, но не са щастливи. Да работиш „умно“ ще ти даде по-голям шанс за успех. Представете си, че за да бъдете повишен, ще се наложи да работите много повече от нужното. Постигате мечтаното повишение, а после? Нямате никакви други умения… Помогнете на детето си да научи как да формулира разбирането си за успех. Нека види стъпките и всички начини за постигане на целта си.

Скъпи родители, може би много от вас са се разпознали в тази статия. Всички вие искате децата ви да бъдат успешни и щастливи. Запомнете, че всеки съвет, който давате на детето си, има значение. Научете се да разпознаете проблема преди да търсите „правилното“ решение и изслушвайте малчуганите си.