Макар да буди лоши асоциации, повлияни от приказките, образът на мащехата в реалността може да бъде също толкова добър, както този на родната майка. Днес отдаваме почит на една мащеха, която преобръща общоприетите представи за образа. Може да се каже, че Джейда Смит е рядко срещаната добра и мила мащеха, която прелива от любов към доведените си деца.

Историята на Джейда Пинкет и Уил Смит започва по време на прослушване за хитовата поредица „Принцът от Бел Еър“ в началото на 90-те години. По това време Уил е женен за актрисата Шери Зампино и горд баща на тяхното първородно дете Трей.

На 31 декември 1997 г. Джейда и Уил сключват брак, година по-късно се ражда първият им син Джейдън, а през 2000 г. се ражда и дъщеря им Уилоу.
През 2013 г. Джейда публикува в социалните мрежи пост, с който казва, че семейства като нейното, в което съпругът има дете от друга жена не са лесни, но тя е знаела за Трей, така че ако не е искала момчето в семейството си просто е трябвало да се омъжи за друг мъж.

В подобни семейства отношенията между доведените деца и доведените родители могат да бъде доста сложни. От всичко това най-засегнати са децата, за тях е най-трудно да приемат непознатия човек. Джейда приема с цялото си съзнание тази ситуация и по всякакъв начин се опитва да създаде симбиоза между тях. За да сведе до минимум евентуалните негативни последици за Трей, и да скрепи техните отношения Джейда смята, че трябва да се научи да обича най-важния човек в живота на Трей, а именно неговата майка.

Джейда е наясно, че фигурата на бащата в живота на всяко дете е много важна, затова би било глупаво да ги раздели. Според нея не е любов, когато заставаш между мъжа когото обичаш и децата му.

Джейда научи своите последователи в социалните мрежи на нещо много важно – любовта трябва да бъде над егото. Публикацията на актрисата завършва с думите, че е време хората, предизвикани от техните семейства, да покажат истинката си същност. 

„Моето смесено семейство ме направи гигант... Научи ме толкова много за любовта, ангажираността и това беше най-голямата смърт на егото до момента. Време е да позволите на вашето смесено семейство да ви направи гиганта, който наистина сте."