Лятото е време за море, за емоции, за незабравими мигове с любими хора. За съжаление, тази година лятото е много по-различно и изобщо не прилича на безгрижните дни, с които сме свикнали. 

Корона вирусът постави отпечатък върху обществото и върху света, в който живеем. Но макар времената да са не само странни и много трудни, трябва да намерим начин да живеем в хармония с всичко, което се случва. 

Продължителното стоене у дома, завишените нива на хигиена и постоянното хигиенизиране на всяка повърхност, до която се докоснем, създава стерилна среда за нас, която от своя страна, не засилва имунитета ни, а напротив – намалява го. И макар да смятаме, че през лятото времето е топло и няма защо да се тревожим от настинки, не бива да забравяме за инфекциите, които дебнат именно през лятото - и най-вече за цистита, от който страдат много дами.

Какво представлява циститът?

Основните виновници за неприятната инфекция са бактерии в долната част на пикочните пътища и пикочния мехур. Мнозина смятат, че настинките са най-честият причинител на цистит, но истината е, че главна роля играе бактерията E.coli. А намалената сила на имунната система предполага по-лесното навлизане на инфектанта в пикочните пътища.

Инфекцията е съпътствана от по-често от нормалното уриниране и по-точно - през 10-20 минути. Самото уриниране е придружено от парене и болка ниско долу, под корема. За съжаление, много жени страдат именно от тези симптоми.

Имунната система и циститът

Бактерията Escherichia coli попада от чревния тракт в пикочните пътища по всякакви начини – секс, неправилна хигиена, твърде изрязано бельо и други. Невинаги попадането ѝ в пикочните пътища води до инфекция – придобитият имунитет я разпознава и реагира своевременно. Когато обаче имунната система е отслабена, бактерията инфектира тъканите и започва да колонизира. Любопитно е да отбележим, че не само дамите могат да страдат от цистит. Господата също могат да се срещнат с тази неприятна инфекция. 

И тъй като в момента лятото е в разгара си, всички нямаме търпение да се впуснем в морски приключения. Именно това е и периодът от годината, когато пикочните инфекции най-често напомнят за себе си. 

Добрата новина

Хубаво е да знаем, че циститът може да се излекува бързо. Промяната в ежедневното ни меню може да даде на организма ни необходимото количество вещества, които да се справят с инфекцията. 

Фитотерапията се основава на богат прием на растителни екстракти, билкови чайове и плодове, които доказано могат да се справят с цистита. 

Един от най-известните в тази област плодове е американската червена боровинка и способността ѝ да спре бактерията Escherichia coli. Тайната се крие в състава на този уникален плод, който за разлика от европейските боровинки, съдържа специални флавоноиди - проантоцианидини тип А (РАС А).

Те са именно веществата, които имат свойството да възпрепятстват E.coli да се захване за стените на пикочния мехур. Много е важно и количеството, което се приема, тъй като колкото са повече РАС А, толкова по-сигурен е резултатът срещу E.coli.

В добре познатия, например, Urinal Akut® се съдържа гарантирано висока концентрация от американска червена боровинка - всяка таблетка се равнява на над 400гр. от плода.

Затова дневната доза от две таблетки дава бърз ефект още на първия ден.

Лятото е сезонът, когато се впускаме в незабравими приключения. А когато сме сигурни, че можем да се справим с неприятните инфекции на пикочните пътища, всеки момент се превръща в красив спомен.