Време е за повече любов и грижа за себе си?

Докато скролвах във фийда си в Инстаграм миналата седмица, имаше четири поредни постове от жени, които казват, че са се чувствали съдени от другите - те се чувствали зле заради тялото си или когато са се гледали в огледалото през тази седмица. Много ме натъжава, че има толкова много хора, които се борят с тези мисли ежедневно, включително и аз.

Днес сме управлявани от социалните мрежи, което означава, че постоянно се сравняваме и имаме много високи очаквания във всички аспекти на живота си, толкова много, че може да бъде трудно да обичаш себе си през цялото време.
Знам, че няколко от вас ще кимнат заедно с мен, когато кажа: „Първото нещо, което правите сутрин, е да проверите социалните си мрежи.“ По този начин сте задали сравнението от момента, в който започвате деня си с коментари като „изглеждаш страхотно на тази снимка“, „уау, ревнувам от живота ѝ.“

Проучване, направено от The Butterfly Foundation през 2018 г., установява, че 73% от австралийците са искали да променят начина, по който изглеждат, а 41,5% от хората през повечето време, или винаги, се сравняват с други в социалните мрежи.

Така че, когато нямаме самочувствие заради тялото си, това наистина оказва влияние върху това да се ценим и върху самолюбието ни и може да започне да ни пречи да живеем пълноценно живота си.

Самолюбието е много повече от това да се поглезиш с гореща вана с балончета или да отидеш на разходка сред природата. Става въпрос за намирането на това място наистина вътре, за да открием това, което всъщност знаем, че е истина - себе си, цялата си същност, тази, която трябва да обичаме и върху която да се съсредоточаваме, а не това, което другите смятат, че трябва.

Ако не бяха ограничаващите ни убеждения и тези високи очаквания и сравнения в социалните мрежи, сигурна съм, че проблемът нямаше да съществува. И така, как да го решим, когато смятаме, че трябва да се справяме с всеки от тях ежедневно?

Искам да споделя малко упражнение, което можеш да направиш, за да започнеш да се отнасяш към себе си като към най-добрия си приятел и с пълно самолюбие и себестойност.

Това, което имам предвид под „отношение към себе си като към най-добрия си приятел“, е, че трябва да помислим как говорим със себе си, защото това, което казваме и върху което се фокусираме, е точно това, което виждаме и получаваме. Ако най-добрата ти приятелка те попита как изглежда, как би отговорила? Положително или отрицателно?

Трябва абсолютно да повярваме и да се свържем с това, което казваме на себе си по положителен начин, така че целта е да се отнасяме така, както бихме с най-добрата си приятел и да постигнем цялостна любов към себе си. Ако се отнасяме към себе си по същия начин, както правим с другите хора, напълно ще обичаме себе си. Уважението, грижата и вниманието, което даваме на най-добрия си приятел, майка или дете, ще съответстват на това, което даваме на себе си.

Предимствата на това да се държиш така, както би се държала с най-добрия си приятел е, че ще ставаш все по-мила към себе си във всички ситуации, през които преминаваш. Просто помисли за изминалата седмица и си помисли колко пъти си направила нещо грешно - грешка по време на работа, среща, която напълно си забравила или класът по фитнес, който си пропуснала. Във всяка от тези ситуации, вместо да се спираш на случилото се и да не виждаш негативното, трябва да намериш позитивите, така че да не се обвиняваш. Не прекарвай цялата вечер в притеснения - прости си и продължи напред. По този начин фокусът е поставен за „по-добро използване“. Фокусираме се върху нещата, които ни служат, а не върху тези, които би трябвало да сме оставили в миналото.

Никога, НИКОГА не гледаш към приятелката си и не си мислиш колко много я мразиш, така че защо, о, защо трябва да правиш това на себе си? Трябва да запомниш, че правиш най-доброто, което можеш, с ресурсите, които имаш в момента и че стигаш до всичко с най-добро намерение.

Помисли за добрите неща - фокусирай се върху тях, празнувай ги и празнувай със СЕБЕ СИ!

Ето един опростен процес, който да те насърчи да се отнасяш към себе си като към най-добрата си приятелка.

На първо място, вземи химикал и хартия и напиши 15 неща, които обичаш в тялото си и защо - всичко от върха на главата до върха на пръстите на краката. Знам, че може да изглежда извън зоната ти на комфорт, но повярвай ми, тук се случва магията.

Твоите 15 неща трябва да отразяват тези, които обичаш и да има ЗАЩО зад всички тях. Дали защото някой, който обичаш ги обича? Нещо, което винаги си обичала в себе си? Или това е моментът, който просто си имала, докато сега седиш тук? Нещо, за което някога си се замисляла - от върха на пръстите до бенката на гърба?

Тогава, през тази седмица, този месец, тази година, искам да слушаш. Искам да чуеш как би говорила с най-добрата си приятелка, син, дъщеря, родители и баби и дядовци.

Как им правиш комплимент? Какво казваш? Как го казваш?

Как се чувстваш, когато правиш комплимента?

Направи си малка бележка на телефона или вземи бележник, за да запишеш всеки от тях. Искам да се ангажираш да правиш това ежедневно в продължение на две цели седмици. След тях погледни назад и виж как можеш да започнеш да правиш комплименти по същия начин. Помисли какво можеш да кажеш, когато се погледнеш в огледалото, когато завършиш задача, когато се чувстваш горда от това, което си направила, когато облечеш прекрасни дрехи и се почувстваш страхотно!!! Къде може да включиш тези малки комплименти или нотки на увереност сред ежедневието си, точно както би направила с най-добрия си приятел.

Поставянето им като бележките в дома, колата и дори по време на работа е любимото ми нещо.

Дефиницията на самолюбието е „убеждението, че смяташ, че си ценна и достойна личност.“ Не е ли време да се ценим и обичаме, да сме щастливи и да видим стойността в себе си и телата си?