Много от нас се противопоставят на промяната

Избягваме я. Оправдаваме се. Лъжем себе си и твърдим, че нещата са добре каквито са, дори ако е очевидно, че не е така. Дори, ако ни е напълно ясно, чe определено не всичко е наред и ще става по-лошо, ако не направим промяна възможно най-скоро.

Да, пренебрегваме тези чувства и за това има причина. Като човешки същества, обичаме да се чувстваме сигурни. Копнеем по познатото, макар то да е във формата на лоши навици, токсични взаимоотношения, град, който сме надраснали, нездравословен начин на мислене или кариера, която не ни е по вкуса. Тази неща са ни толкова познати.

Обикновено твърдим, че не чуваме предупредителните камбани и не виждаме червените флагове, докато не изпаднем в дълбока лична криза. Тогава най-сетне се чувстваме неудобно и болезнено и допускаме, че може би начинът, по който правим нещата не работи.

Въпреки че определено е вярно, че болката може да бъде отличен и понякога необходим катализатор за действие и промяна, също е истина, че не винаги трябва да чакаме да се „удавим“, за да изплуваме на брега.

Не е нужно да чакаме нещата да станат толкова лоши, докато не решим да променим живота си.

И това е ключовата дума: решение. Тъй като промяната е съзнателен, активен избор. И неудобен.

Не е приятно да прекараш петък вечер сама, за да осъзнаеш причината, поради която бягаш от себе си и трябва да разбереш какво да предприемеш относно този факт.

Не е лесно да скъсаш с някого, когото обаче знаеш дълбоко, че не обичаш. (Дори и да чувстваш, че би трябвало.) Не е забавно отново да си обвързана и да осъзнаеш, че причината, поради която си била толкова дълго в тази връзка, е, че си се страхувала да останеш сама.

Но трябва да го направиш. Защото задоволяването с живот, който е по-малко от това, което искаш или от което имаш нужда, ще доведе само до излишно съжаление и страдание.

В края на краищата има достатъчно от тях в живота. Защо да си причиняваш повече болка?

Можеш да промениш живота си. Можеш да признаеш болката, да вземеш трудни решения и да предприемеш необходимото действие, за да позволиш на нещата да се променят.

Спри да обвиняваш другите за проблемите си и върни енергията обратно в собствените си ум и ръце. Спрете да чакаш „точното“ време да се почувстваш „готова“ за утре.

Просто трябва да направиш нещо.

Защото промяната е неизбежна. Ще се прибавят още неща и ще трябва да се научиш да се адаптираш.

Започни с това, което можеш да контролираш.

Да осъзнаем колко много сила имаме в ума, в сърцето си, в собствената си воля ни дава много възможности. Решението да промениш живота си ще доведе до конфронтация с реалността, която не само ще промени живота ти, а ще го спаси.

Така че изборът е твой. Ще се развиваш ли или останеш на същото място?