Със сигурност знаеш, че тренировките горят калории, но знаеш ли, че можеш да подбираш и храната си така, че да гориш повече калории през деня?

Всичко, което правиш, гори калории. Дори когато си мислиш, че нищо не правиш, тялото ти гори калории, за да поддържа телесните функции и процеси. Храненето също гори калории, но при яденето на някои храни се гори повече, отколкото при други. А най-хубавото е, че тези храни съдържат и много здравни ползи.

Как храната гори калории?

Когато приемаш храна, приемаш и калории. Но при обработването на тази храна също се гори енергия. За съжаление дъвченето и храносмилането горят само 5-10 процента от дневния разход на калории. Това означава, че ако гориш 2000 калории на ден, само 100-200 от тях се изгарят при храносмилане. Въпреки това този разход може да се покачи с по-добра храна. По този начин не просто гориш повече калории, но приемаш много по-здравословна храна, която също е от изключително значение за отслабването и здравето ти.

Кои храни горят най-много калории?

Ако се храниш с храни, богати на протеини, ще гориш повече калории, отколкото при приемането на храни, богати на въглехидрати или мазнини. Съвсем просто казано – тялото ти работи по-усилено, когато се опитва да обработи и съхрани протеините. Освен това храните, богати на протеини, подпомагат натрупването на мускули, които също горят повече калории от мастната тъкан.

Само една порция от тези храни ще повиши калорийния ти разход, ще те зареди с енергия и ще ти помогне да си във форма:

- Пилешко месо

- Риба тон

- Пуешко месо

- Сьомга

Други храни, които горят повече калории са тези, богати на фибри, които са важен елемент за правилното храносмилане и здравия стомах. Към месото добави гарнитура от храни с много фибри. Такива са репичките, целината, бобът и сърцевината на някои видове палма. Ако комбинираш протеините с фибри, ще си сита за дълго време.

Разбира се, само калориите, изгорени при хранене, не са достатъчни, за да отслабнеш. Но здравословната храна е първата стъпка към по-добър живот.