Живеем във време, в което всеки си има свое мнение и разбиране за здравословното хранене. Всякакви „експерти” водят онлайн войни за това какво трябва и не трябва да се яде, а ние седим отстрани и се чудим – на кого да вярвам? Или отиваш на обяд и някоя колежка започва да ти дава съвети как да се храниш, базирайки мнението си на различни „факти”. Но истината е, че много от популярните мнения за здравословното хранене, са просто митове. Със сигурност си чувала повечето от митове в нашата статия, но е време да спреш да вярваш в тях.

1. Въглехидратите са най-големият ти враг

Чували сме го един милион пъти (или пък повече?) – въглехидратите са вредни! Никога няма да отслабнеш, ако не забравиш за хляба и всички негови проявления! Но дали е така? Отговорът е – зависи от въглехидратите. Проблемът е, че масово се храним с рафинирано брашно и готови храни.

Въглехидратите са полезни, ако избереш сложните въглехидрати и пълнозърнестите алтернативи. Тялото ти се нуждае от въглехидрати, за да се чувстваш сита и енергична. Освен това, най-здравите хора на света ядат много въглехидрати.

2. Микровълновата унищожава полезните съставки

Всъщност не самата микровълнова печка убива полезните съставки, а температурата и времето на готвене. Няма особено значение кой метод ще избереш – фурна, грил или микровълнова, обикновено храната губи част от полезните си свойства заради високата температура. Това е особено валидно за Витамин B и С. Затова е най-добре да включиш в диетата си достатъчно необработени храни – свежи зеленчуци, плодове и ядки.

3. Трябва да забравиш за мазнините

Мазнините и въглехидратите постоянно си съперничат за първото място на „храни, които трябва да избягваш”. Но да изключиш всички мазнини? Нужно ли е? Отговорът е не. Всъщност тялото ни се нуждае от полезни (ненаситени) мазнини, за да работи правилно. Например мазнините омега-3 не се произвеждат от тялото ни и трябва да си ги набавим от храната, ако искаме да предпазим тялото си от възпаления. Мазнините са важни и за регулирането на телесната температура, за количеството на произвежданите хормони, за усвояването на витамините A, D, E и K.

Според лекарите е добре диетата ти да се състои от 20 до 30% мазнини. Ненаситените мазнини са полезните мазнини за тялото, те намаляват вредния холестерол и понижават риска от сърдечни проблеми. Наситените мазнини трябва да се консумират умерено, а трансмазнините са опасни. Ненаситени мазнини има в ядките, авокадото, сьомгата, маслините, спанака и други. Наситени се съдържат в маслото, сиренето, кашкавала, палмото масло и преработените меса. Трансмазнините се съдържат например в преработени храни от типа на маргарин, снаксове, бисквити, вафли, хамбургери и пържени храни.

4. Яйцата повишават холестерола

Според здравните експерти холестеролът в яйцата няма връзка с покачване на лошия холестерол в организма ти. Проучванията не показват връзка между консумацията на яйца и покачването на липидите (мазнините) в кръвна и не водят до повишен риск от инфаркт.

5. Избирай кафяви яйца

Кафявите яйца изглеждат по-естествени, но дали са по-здравословни? Според експертите цветът на черупката на яйцето не разкрива какви са неговите качества по отношение на вкус и здравословни характеристики.

6. Винаги избирай тъмния пред белия хляб

По принцип, това правило е вярно, но истината е малко по-тъжна. Често цветът на хляба не дава реална представа за здравословните му качества, най-добре е да погледнеш етикета, защото често тъмният хляб е... боядисан бял!

7. Плодовете са най-добрите ти приятели

Да ядеш плодове всеки ден? Полезно. Всеки ден да изядеш теглото си в плодове? Не чак толкова. Ключът към здравословната диета е балансът. Не вярвай на хората, които ти казват да не ядеш плодове, защото имат много захар, както и на хората, които ти казват да ядеш по 50 банана на ден! (Да, сериозно, има такива „експерти”) Плодовете са богати на витамини и фибри, но все пак съдържат калории и захар, затова не ги яж с килограми. Препоръчват се около 4 порции плодове на ден.

8. Вечер тялото ти обработва калориите различно

Всички сме чували правилото да не ядеш късно вечер, защото всичко се натрупва в тялото ти и можеш да забравиш за стройната фигура. Истината е, че за натрупването на калориите като мазнини няма значение кога си ги приела. Няма магически час, в който тялото ти просто решава да не обработва калориите и да те направи дебела. Важното е да си достатъчно активна, за да ги изгориш, и да ядеш в умерени количества. Преяждането е основната причина за трупането на килограми. Все пак храненето точно преди лягане не е препоръчително, защото понякога влияе на качеството на съня ни.

9. Трябва да се храниш за двама, когато си бременна

Все някога ти се е случвало да срещнеш бременна с препълнена чиния, която ти обяснява, че все пак сега яде за двама. Или пък може би ти самата си била бременна с много загрижена баба, която по принцип иска да те угои, та какво остава за периода, в който в теб расте живот...

Но всъщност схващането, че трябва да ядеш за двама, докато си бременна, е грешно. Според някои здравни експерти консумацията на храна от бременните трябва да се повиши с 100 калории на ден през първия триместър и с 300 калории през останалото време. Като са замислиш, това не е чак толкова много. Разбира се, всяка жена е различна и трябва да слушаш тялото си.

10. Яж си протеините и ще натрупаш мускули

Искаш да изваеш страхотни мускули? Яж много протеини и готово! Да, де да беше толкова просто. Истината е, че трябва да съчетаеш приема на протеини с упражнения, иначе няма много смисъл – тялото ти дори може да не усвоява всичките протеини, които приемаш.