Много семейства ще се припознаят в следната история: детето в семейството се ражда през нощта, скоро след като родителите са стигнали сънени до болницата. Такива реални истории можем да срещнем доста често, което ни навежда на мисълта, че децата се раждат по-често вечер или през нощта, отколкото през деня.

Но знаете ли, че този феномен си има научно обяснение?

Всичко започва с мамутите и пещерите

Може да има еволюционна причина, която предизвиква нашите бебета да се раждат през нощта. Може би е било по-безопасно за нашите предци да раждат през нощта, когато останалите хора от племето се събират и могат да дадат на младата майка повече защита и помощ. Нощта може да е и по-безопасно време за раждане, защото тогава не са се страхували от хищници. 

Тялото на майката също играе роля в това

Хормоните играят много голяма роля в това защо бебетата искат да видят света за пръв път през нощта. Мелатонинът, хормонът, който ни осигурява пълноценен сън, също помага на раждането да започне. Понякога за една бременна жена може да бъде много трудно да заспи, но количеството мелатонин в тялото й се увеличава с напредването на бременността. Този хормон прави контракциите по-силни, когато се комбинира с хормона окситоцин, отговорен за самото раждане.

Ролята на самото раждане

Според изследователи по-голямата част от бебетата в САЩ се раждат между 1 и 7 сутринта. Много бебета се раждат и в 8:00 сутринта, което всъщност е най-често срещаното време за раждане.

Учените имат обяснение за това правило. Бебетата, които са родени естествено, без намеса, виждат света по модела нощ/ден. Бебетата, които се раждат чрез цезарово сечение, най-често се раждат сутрин, като цезарови сечения през нощта почти не се срещат. 

Бебетата обичат да се раждат и в определен ден

Според проучвания по-голямата част от бебетата в САЩ се раждат във вторник, а най-малко се раждат в неделя. Още по-изненадващо е, че ражданията в събота и неделя са по-склонни да се случат в късните вечерни или ранните сутрешни часове, отколкото ражданията от понеделник до петък.