Езикът на тялото може да разкрие много за емоционалното ни състояние, а може и да ни покаже дали сме избрали правилния човек за наша половинка.

Експертът Яна Джърман казва: „На мъжете им е много трудно да изразят мислите си с думи, затова езикът на тялото може да допринесе много за връзката ви или да ви покаже, че сте избрали грешния партньор. За съжаление, заради стрес или преумора ние не обръщаме достатъчно внимание на сигналите, които ни изпраща тялото, а тези сигнали могат да ни кажат много неща.“

Днес ви представяме няколко подобни сигнала, които могат да ни покажат, че връзката ни не върви добре:

1. Стоите на разстояние един от друг

Според експертите идеалното разстояние между интимни партньори е от 0 до 45 сантиметра. Ако половинката ви вече не ви хваща за ръка, не върви близо до вас или сяда на разстояние, това може да е признак не само за физическа, но и за емоционална дистанцираност.

2. Постоянните анализи и въпроси

В една щастлива връзка двамата партньори не изпитват нужда да анализират всяко действие на партньора си. Ако започнете да се съмнявате в половинката ви и всеки ден го питате дали ви обича (макар и недиректно), то може би трябва да се запитате дали имате бъдеще заедно.

3. Различно темпо на вървене

Може да ви се струва маловажно, но не е. Експертите са доказали, че влюбените подсъзнателно се нагаждат към едно и също темпо на вървене. Ако вие често не вървите един до друг, то във връзката ви вероятно не съществува хармония.

4. Злорадите усмивки

Всеки греши, но не би трябвало да изпитваме задоволство, че сме натрили носа на половинката ни. Злорадата усмивка показва, че се мислим за по-велики от партньора ни, докато в една щастлива връзка би трябвало да сме равни.

5. Отбранителните, затворени пози

Скръстените ръце и кръстосаните крака са пози, които показват, че човекът се е затворил в себе си. Той може да е подразнен, сърдит, предпазлив или просто вече да не се интересува от половинката си.

6. Сключените вежди

Проучванията на проф. Джон Готман показват, че липсата на уважение и постоянното недоволство от другия са едни от основните причини за развод, а сключените вежди са точно признак за недоволство и осъждане на действията на другия. Готман казва: „Никой не обича да бъде критикуван. Когато един човек забележи неодобрителния поглед на половинката си, той се опитва да се защити и да се предпази“. Такива ситуации предизвикват още повече проблеми.

7. Безразличие

Ако половинката ви не ви гледа в очите, цъка си на телефона, докато говорите, не ви изслушва, прекъсва ви или не проява интерес към това, което правите заедно, то тогава той изпитва безразличие към вас и не ви уважава достатъчно. Пренебрегването на другия е начин за манипулация, на който не бива да се поддавате. Ако половинката ви не обръща внимание на думите ви и не се интересува от чувствата ви, намерете си някого, който ще ви уважава и обича.

8. Ръката на врата

В стресови ситуации има различни начини, по които можете да се успокоите. Например много хора, когато се чувстват напрегнати, нервни или несигурни, си пипат врата. Този жест може да ви покаже, че партньорът ви крие нещо от вас.

9. Приятелското потупване по гърба

Потупването по гърба е нормално между приятели, но хората, които са интимни, обикновено предпочитат да прегърнат другия, за да го успокоят или окуражат, вместо да го тупат по гърба.