Знаете ли какви са традициите, които се спазват на Великден? Сигурни сме, че яйцата са боядисани и нямате търпение да дойде неделя, за да опитате вкусните козунаци.

Днес Dama.bg ви представя популярните гадания и предсказания на Великден. Празникът може да стане още по-интересен с тяхно участие.

Гадания с яйца

Първото гадание е свързано и с първото боядисано червено яйце, което се поставя пред иконата. На следващата година по него се гадае каква ще бъде тя. Ако мирише и е празно, то се смята, че годината ще бъде трудна.

Второто гадание е свързано с боядисаните яйца. Според славянски обичай неомъжените момичета си гледат за женитба в навечерието на празника. Очите на една девойка са вързани, а останалите момичета слагат по ъглите на стаята сол, венчален пръстен, хляб и захар. Девойката трябва да търкулне яйце: ако то отиде при хляба, тя ще си намери богат ухажор, но няма да получи предложение за брак. Ако яйцето се търкулне до солта, то поличбата е лоша – сълзи и несподелена любов. Ако яйцето се търкулне до захарта, то няма да има промяна в личния живот. Ако пък яйцето се търкулне до пръстена, то девойката ще се омъжи много скоро.

Ако девойката иска да привлече мъжкото внимание, тя взима 9 великденски яйца, целува ги и ги раздава на девет души.

Гадания със свещта

Донесената свещ от църквата също участва в гаданията. Ако тя свети с равен и невисок пламък, когато се внася в дома, ще има много любов. Ако свещта гори силно и високо, то ще има изненади, обрати и силни емоции. Но ако огънчето трепти, много е малко или пък изгасне, то се очакват разочарование и мъка.

Великденски съновник

Ако сънувате, че боядисвате яйца, то ще се радвате на хармония в семейството.

Ако вие подарявате или ви подаряват великденски яйца, ще получите или пък вие ще отправите обяснение в любов.

Ако сънят е свързан с чупене на яйца, то у дома и на работното място ще бъдете уважавани и ценени.

Ако сънувате, че ядете боядисано яйце, то ви очаква любов.

Ако пък сънувате, че празнувате Великден, то ви очакват здраве, много веселия, безгрижен живот, по-добро финансово състояние и нови предложения за работа.