Списание "Тайм" обяви своя избор за личност на годината, както прави от 1927-година насам и той е... украинския президент Володимир Зеленски и "духа на Украйна".

Наградата се присъжда на събитие или личност, за които се смята, че са оказали най-голямо влияние върху глобалните събития през последните 12 месеца. 

"В един свят, който се определяше от разделението, имаше обединение около тази кауза, около тази страна", пише Едуард Фелсентал, главен редактор на списанието. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by TIME (@time)

 

Той допълва, че "духът на Украйна" се отнася за украинците по целия свят, включително и за много от тези, които "са се борили зад кулисите". Сред тях са хора като Ивген Клопотенко, готвач, осигурил хиляди безплатни ястия за украинците, и медикът Юлия Паевска, която беше пленена, а след това освободена след три месеца в руски плен.

Списанието посочва, че г-н Зеленски е вдъхновил украинците и е получил международно признание за смелостта си да се противопостави на руската инвазия.

"Успехът на Зеленски като военен лидер се основава на факта, че смелостта е заразителна", се казва в статията, посветена на него.