В началото нека да сме наясно, че е невъзможно да се премахне или да отслабне само една-единствена част от тялото ни. Теглото или отива навсякъде, или никъде. Така че за плосък корем ще трябва да обърнете внимание и на диетата, и на спорта. Но ако не сте почитатели на нито едно от двете, днес ще ви предложим няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате корема си плосък без гладуване или твърде много тежки упражнения. А най-хубавата част е, че те наистина работят безотказно!

1. Добавяйте зехтин

Зехтинът, който в древността са наричали "жълто злато", е един от най-старите лечебни и козметични продукти. Той се бори със сърдечносъдовите заболявания, подпомага храносмилането и възстановява по най-добрия начин рН в организма ни. Освен това е мощен антиоксидант и, най-важното, предотвратява подуването на корема и чревните проблеми.

2. По-малко стрес

Стомахът ни е вторият ни мозък. В него се натрупват напрежение, раздразнение и силни усещания. А там, където има стрес, има проблеми с храносмилането на храната и подуване на корема. Нашият съвет е да се заемете се с йога или медитация, за да намалите нивата на кортизол и да се освободите от всичко лошо, което се опитва да ви повлияе.

3. Добавяйте повече подправки в храната си

Солта е вредна за организма и здравето ни, но подправките са много полезни. Те повишават телесната температура, помагат в борбата с болестите и изгарят калориите. Но бъдете внимателни, не е необходимо да добавяте много черен пипер към мазния бургер. Важно е да се храните здравословно и да добавяте щипка черен пипер или куркума към своята храна.

4. Кажете ДА на планка!

Опитайте 30-дневното предизвикателство за планк и вижте резултатите веднага. Започнете през първия ден с планк за 20 секунди, след което постепенно увеличавайте продължителността в рамките на един месец. Добавете и 5 минути коремни преси и сте готови.

5. Яжте здравословни мазнини всеки ден

Авокадото, сладките картофи, ядките и рибата трябва да са задължителни в менюто ви. Освен че са здравословни мастни киселини, тези храни са богати на фибри, които са идеални за премахване на натрупаните лоши мазнини.

6. Пийте ябълков оцет

Ябълковият оцет е вълшебен продукт за красота. Обичаме го заради способността му да придава блясък на косата, а музата на Ив Сен Лоран Стаз Линдес го използва, за да озари лицето си. Но можете и да пиете ябълков оцет. Една чаена лъжичка дневно ще намали киселинността на стомаха и в резултат на това подуването на корема.

7. Масажирайте корема си

Масажирането на корема е полезно за храносмилането, кръвообращението и предотвратяването на подуването. Просто легнете по гръб и прокарайте лек натиск по корема си, като описвате големи кръгове по посока на часовниковата стрелка.

8. Яжте плодове и храни за детоксикация

Ябълката, артишокът, тофуто или дори сушените сливи подобряват храносмилането и помагат за премахването на токсините. Растителните белтъчини (бадеми, орехи, лешници), както и меките фибри, които се съдържат по-специално в плодовете и зеленчуците, допринасят за по-доброто прочистване на червата. Избягвайте пържените храни, млечните продукти, животинските мазнини като масло, сосовете и "рафинираните" храни като бял хляб и крекери.

9. Не яжте маргарин, майонеза и готови сосове

Избягвайте нездравословните мазнини в любимите си ястия. Заменете майонезата с кисело мляко. Маргарина с гхи, кокосово или друг тип растително масло. Подправяйте салатите с лимонов сок и балсамов оцет. И коремната ви преса ще ви се отблагодари.

10. Пийте поне по 1,5 литра вода на ден

Банален съвет на всички модели, но той работи. Водата няма да ви помогне да отслабнете, но стимулира лимфната система и подобрява метаболизма. Избирайте дренажни напитки: вода, билкови чайове. Зеленият чай предотвратява образуването на мазнини. Водата (с мента, чия или лимон) регулира апетита и предотвратява желанието за похапване. Избягвайте алкохола и газираните напитки. Алкохолът насърчава задържането на течности и натрупването на мазнини, включително в коремната област. Газираните напитки от своя страна, заедно с и плодовите сокове, предизвикват подуване на корема.

11. Практикувйте някакъв вид спорт

Спортът гори калории и помага да отслабнете, включително да имате по-малък корем. За да отслабнете възможно най-много, е необходимо не само да се упражнявате ежедневно в продължение на поне тридесет минути, но и да следите храненето. Трябва да изгаряте повече калории, отколкото консумирате. Знайте, че е важна продължителността на упражненията, а не тяхната интензивност. Един час ходене пеша ще замени половин час в люлеещия се стол. Ходене, плуване, каране на колело - всичко това ще направи корема ви плосък.

12. Научете се да дишате правилно

Правилното дишане и дихателните упражнения тонизират коремната мускулатура, подпомагат храносмилането и облекчават стреса, който често причинява подуване на корема. Когато сме отпуснати, дишаме дълбоко и бавно. Когато сме стресирани, диафрагмата се свива и получаваме по-малко кислород, което може да доведе до болки в корема и неговото подуване. Така че във всяка неприятна ситуация просто дишайте бавно и дълбоко.

13. Наблюдавайте стойката си

Лошата стойка или проблемите с гърба могат да доведат до това коремът ви да изглежда издут. Отидете на специалист и проверете гърба си, правете прости упражнения за стойка, постоянно наблюдавайте раменете си и положението на главата и врата си. Не забравяйте, че не са необходими магически инструменти. Стойката се коригира с най-прости упражнения от общата физическа подготовка, както и чрез йога и пилатес. Отделяйте по 10-15 минути всеки ден и ще се изненадате.