Истината е, че понякога се оправдаваме прекалено пред тези, които обичаме. Извиняваме се, за да си купим повече време с тях. Извиняваме се, защото искаме да вярваме, че не са като предишните. Извиняваме се, защото понякога не сме готови да се изправим пред истината, не сме готови да признаем пред себе си, че е време да прекратим връзката или да си тръгнем.

Истината е, че нивото на усилията показва какво означавате за някого. Намират ли си причина да бъдат около вас или такива да изчезнат? Честни ли са кои са и как се чувстват или просто ви казват това, което искате да чуете? Чувствате ли, че дават всичко от себе си или получавате само остатъците? Истината е, че знаете отговора на всички тези въпроси, но не сте готови да ги кажете на глас. Знаете, че ако трябва да си ги зададете, тогава сте наясно, че това е началото на края.

Истината е, че когато станем възрастни, спираме да толерираме определени поведения и модели, мистерията вече не ни интересува, непоследователността вече не е предизвикателство, игрите вече не са забавни и това, че не знаем къде сме вече не е объркващо. Това е ясно послание за нас. Вече не се опитваме да го променим. Истината е, че да си поискаме това, което желаем, се усеща като натиск върху друг човек. Всеки, който наистина ви иска, ще се опита да поправи нещата и ще оцени присъствието ви в живота си.

Истината е, че ако не се чувствате така, сякаш можете да разчитате на този човек, и ако трябва да прекарате времето си, чудейки се какво значите за него или защо прави някои неща, това само ще ви изтощи. Ако чувствате, че вие сте тази, която винаги прави компромиси или полага усилия, тогава това винаги ще бъде небалансирана връзка. Истината е, че липсата на усилия убива искрата и разрушава връзката.

Истината е, че имаме твърде много оправдания за тези, които обичаме, но също така знаем, че отнема само минута, за да изпратим обратно съобщение. Не е трудно да отделите време за обаждане и не е тежест да видите някого, когото искате да видите. Истината е, че без значение какво се случва в живота на някого, ако ви иска в него, ще намери причина да ви накара да останете, а ако не го направи, ще продължава да трупа оправдания, за да се почувствате сякаш не се вписвате. Истината е, че заслужавате много повече от това. Толкова повече от някого, който не полага усилия да ви задържи в живота си. Толкова повече от куп оправдания, които лесно могат да приключат.