В началото на годината започваме да правим безкрайни планове. Имаме 365 дни, за да бъдем щастливи или да се разочароваме от всичко. Личи си, че плановете са били навсякъде с нас, след като се правят от самите ни родители още с раждането. Първо измислят какво ще учим, след това избират професията ни и накрая дори са готови да ни намерят партньори, докато сме в родилното. След това порастваме и започваме да вземаме контрол в нашите собствени ръце. И след няколко глътки свобода идва времето за празниците, когато цялото семейство отново ще заковава поглед върху вас и ще пита дали не е време за брак, деца и всякакви други социални феномени. Истината е, че колкото повече години се натрупват, толкова повече всички вярват, че ние имаме план. А ние нямаме!

Имаме мечти и амбиции, както и стратегия за постигането им, ала това е всичко, с което разполагаме. И наистина е приятно да нямаме планове. Много добре знаем, че можем да постигнем най-дивите си мечти или да се провалим грандиозно, можем да сме в правилната посока и да се подготвяме за цяла поредица от изпитания, но може и просто да се носим по течението. Истината е, че ние постоянно се носим на влакчето на ужасите - в един момент сме на ръба и се спускаме, а в следващия сме се изкачили. Моментът, когато сме на върха и можем да видим всичко може да се опише точно като живот, а всичко останало е просто запълване на времето. Този кратък момент, когато трябва да вземем решение е точно като върха. Оглеждаме се за добрата възможност, поглеждаме хоризонта отново и след това се спускаме главоломно надолу, надявайки се, че ще се засилим и ще успеем отново да се изкачим по баира.

Такива моменти могат да бъдат с момента, когато дойде новото интервю за работа, когато трябва да решим по кой път да тръгнем, когато търсим важното решение за себе си. Дори и когато се навеждаме, за да целунем човека, когато сме избрали. И въпреки факта, че са толкова малко, същите са изключително ценни и носят теглото на една цяла вселена.

Забравете плановете, те са само, за да разсмеем Бог. Най-откачените предложения могат да дойдат по телефона в 3 през нощта или от абсолютното нищо, докато правите планове за живота. Спокойно, всичко писано ще се случи, все пак не трябва да забравяме, че целият живот е една интригуваща физика, в която всички ние се опитваме да разгадаем най-простото правило - за всяко действие има противодействие. Можем да оцелеем без планове, но със сигурност ще ни е много трудно да се справим без цели и мечти. Те могат да бъдат двигателя, но всичко останало трябва да бъде просто приключение, пътешествие и всякакъв друг начин, с който можете да опишете случващото се.

Не се притеснявайте, плановете невинаги се сбъдват! Но пък носят негативни емоции, когато започнат да се объркват, а никой не ги иска, нали?