В нашите тела има определени хормони, които, както е доказано от учените, са отговорни за пристрастяванията. Преяждането също е пристрастяване, тъй като някои хора могат да имат много малко или никакъв контрол върху това какво и колко ядат. Това води не само до затлъстяване, но и до някои психични разстройства, като преяждане и дори депресия.

Събрахме няколко чудесни съвета от диетолози и специалисти по храните, за да ви помогнем в борбата с пристрастяването към храната.

• Заменете преработените храни и подсладителите с подхранващи алтернативи. Много изследователи казват, че продуктите, които съдържат високи нива на захар, изкуствени подсладители и мазнини, причиняват пристрастяване, като предизвикват химически реакции в организма. Преработените храни съдържат почти всички тези неща, поради което е важно да пазарувате по-здравословни продукти. За да се улесните, направете списък, преди да пазарувате, за да можете да се придържате към него и да не правите неочаквани покупки.

Контролирайте порциите си. Ако не можете напълно да изключите нездравословната храна от менюто си, диетолозите казват, че можете да намалите пристрастяването си към нея, като ядете само определено количество. Например, ако искате да ядете чипс, купувайте най-малката опаковка веднъж седмично. Също така научете каква порция от даден продукт е безопасна за ядене и яжте само нея. Ако все още сте гладни след това, изчакайте около 30 минути, преди да хапвате отново от нея. През това време желанието за ядене вероятно ще отмине.

Яжте редовно здравословни храни. Можете да намалите апетита си към конкретни продукти, ако можете да задоволите хранителните си нужди чрез балансирано хранене. Всички сме чували, че закуската е най-важното хранене за деня. Освен това някои специалисти по психично здраве казват, че ако изберете здравословна храна в началото на деня, това обикновено ще допринесе за включването на „здравословни стратегии“ във вашата рутина.

• Променете социалните си навици. Точно както хората с всякаква друга зависимост, пристрастените към храната трябва да прекъснат цикъла, твърдят експерти. Промяната на ежедневието ви може да бъде чудесна помощ за избавяне от неприятните хранителни навици. Опитайте се да прекарвате повече време в занимания, които не включват хранене. Например, вместо да излизате с приятели на вечеря, можете да отидете на кино.

Седнете на маса, докато ядете, съсредоточете се върху храната и дъвчете бавно. Нашите хормони са отговорни за апетита и контрола на приема на калории и отнема около 20 минути, за да изпратят сигналите до мозъка, че сте яли и че вече сте сити. Така забавянето значително ще намали шансовете ви за преяждане и напълняване.

• Обърнете внимание на емоционалното хранене. Много хора смятат, че яденето много, докато са разстроени или стресирани, може да помогне. Но това само увеличава глада за храна и няма нищо общо с решаването на проблеми. Първо, емоционалното хранене е свързано най-вече с нездравословен избор на храни като бонбони, сладкиши и пица и т.н. Можете да избегнете това, като намерите здравословни начини за справяне със стреса. Медитацията, йога, упражнения, разговори с приятел и дори четене и гледане на телевизионни сериали, ако се правят редовно, могат значително да помогнат за намаляване на стреса, както и за отслабване.

Избягвайте кофеина. Добрият сън е много важен за поддържането ни здрави и за справянето с ежедневния стрес, а кофеинът, като стимулант, може силно да наруши така необходимата ви почивка. Освен това, както показват изследванията, има връзка между липсата на сън и наддаването на тегло. Така че намаляването на приема на кофеин може значително да ви помогне да отслабнете.

• Гответе ястия у дома. Храненето вкъщи е по-здравословно, защото ви дава много повече контрол, както казват експертите. Когато знаете точно колко сол, захар или мазнина влиза във вашето ястие и когато можете да разменяте съставки, имате по-добра представа за това как да постигнете своите хранителни и калорични цели.

Признайте всеки напредък, който постигнете, със стимули и награди, които ви харесват. Например, можете да се възнаградите със спа процедура или нещо друго, което наистина ви харесва, след седмица редовни упражнения. Или си поставете за цел да се храните здравословно за един месец и след това да го отпразнувате с пътуване през уикенда с приятели, които харесвате. Експертите смятат, че този вид система за възнаграждение наистина помага за преодоляване на пристрастяването към храната.

• Погрижете се за тялото си. Проучванията показват, че масажът може да бъде полезна част от програмата ви за отслабване. Например, шведският масаж е много добър за кръвообращението и мускулите, засяга проблемните области на тялото и подобрява общото чувство за благополучие. Можете също да използвате специални кремове за масаж върху проблемни зони като корема, краката и бедрата.

• Потърсете професионална помощ. Справянето с резултатите от пристрастяването към храната може да бъде и непреодолимо, така че не се чувствайте зле, ако поискате помощ. Ако смятате, че имате хранително разстройство, незабавно говорете с лекар. Лечението на тези нарушения често включва терапия, групи за подкрепа и някои лекарства.

Има ли храна, към която се чувствате пристрастени? Имате ли свой собствен начин за борба с тази зависимост?