Приятелите могат да донесат много радост в живота ви. Отивате заедно на приключения, доверявате се един на друг и се утешавате, когато се чувствате тъжни. Приятелите са там, за да се чувствате добре и да направят живота ви по-забавен. Но какво се случва, когато приятел предаде доверието ви, например когато започне да разпространява слухове за вас?

Медисън Ромни, който е треньор по приятелство и създател на онлайн платформа по темата, обяснява защо разпространението на слухове и клюките са едни от най-пагубните разрушители на приятелствата. „Те внезапно разрушават фундаменталната основа на приятелството: доверието. Доверието в едно приятелство може да отнеме години, за да се изгради – чрез безброй микромоменти на честност, автентичност и уважение – а отнема секунди, за да се срине. Това е част от причината, поради която откритието, че приятел е разпространявал лъжи за теб може да бъде толкова болезнено."

И така, какво правите, когато разберете, че приятел е разпространявал слухове за вас? Свързахме се с няколко експерти, за да разберем какво се прави в подобна ситуация и да внесем доза мъдрост по въпроса.

Какво да направите, ако някой разпространява слух за вас:

1. Отделете малко време за дишане

Въпреки че е невероятно разочароващо да разберете, че приятел разпространява неверни неща за вас, важно е да останете спокойни. Не реагирайте веднага на ситуацията и не отмъщавайте на приятеля си. Лесно е да загубите контрол по време на първоначалния шок, но това само ще влоши нещата.

След като чуете слуховете, Дивия Робин, терапевт по психично здраве, ви съветва да направите крачка назад от ситуацията и да оцените какви емоции изпитвате. „Бих ви казала да разпознаете какви емоции се появяват и да ги назовете. Нараняване, разочарование, гняв, отхвърляне или тъга?“

Но колко точно трябва да чакате? Ромни казва, че е най-добре да изчакате 24 часа, преди да предприемете действия. „Отделете време, за да седнете и да преминете през емоциите си: отидете на разходка, медитирайте, говорете с доверен човек, подремнете. Нашата култура ни насърчава да игнорираме, потискаме и дори избягваме негативните емоции, но това е точно седене с негативни емоцията и умишленото преминаване през нея (срещу оставянето й да загнои), което ни помага да научим най-много за самите себе си и насочва какво правим по-нататък."

2. Говорете с приятеля си

След като първоначалните ви емоции утихнат, е време да говорите с приятеля си за проблема. И не говорете със заобикалки. Кажете на приятеля си точно как се чувствате и как разпространението на слуховете ви е засегнало лично. „Бъдете ясни защо се срещате и как се чувствате“, казва Ромни. „Например: „Чух, че _____ си казал за мен. Чувствам се _ _ _ _ _, защото знам, че ти си участвал в разгласяването на това. Искам да разбера по-добре защо_____“.“

Ромни също така дава примери за някои въпроси, които да зададете на приятеля си по време на разговора. „Мислиш ли, че _____ е вярно? Защо сподели _____ с други, преди да поговориш с мен? Как мислеше, че ще се почувствам, когато разбера_____?“

Заедно с това Робин казва, че е най-добре да избягвате определени видове език, когато говорите с приятеля си. „Избягвайте да използвате език за обвинения като „Ти направи_____“ или „Ти си виновен, че_____“ и преминете към „Почувствах _____“ и „Когато чух_____, почувствах _____“.“

3. Опитайте се да не позволите на ситуацията да ви сломи

По време на изпитанието може да се почувствате неудобно, засрамено и дори унизено от слуховете, които вашият приятел разпространява. Може да се почувствате изложени, сякаш всички знаят вашите най-дълбоки и най-тъмни тайни. Може да почувствате, че всички говорят за вас.

Важно е обаче да не позволявате на ситуацията да ви сломи. Не се изолирайте от другите и не се крийте от всички. Важно е да поддържате връзка с други хора по време на цялата ситуация. „Нека хората, до които се чувствате в безопасност и ги е грижа за вас, ви подкрепят“, казва Робин. "Да останеш в контакт с други хора е изключително важно, за да помниш, че не си сам!"

4. Запомнете: слухът не е отражение на вас

„През повечето време клюките казват повече за клюкарите, отколкото за тези, към които са насочени. Един лесен (и напълно безсмислен) начин да се чувствате добре за себе си е да говорите лошо за другите“, обяснява Ромни. „Да, понякога слуховете съдържат зърна истина, но усилието и намерението да наруши доверието са отражение на вашия приятел, а не на вас.

Робин също казва да бъдете уверени и да вярвате в себе си. „Останете уверени в това каква е вашата истина и знайте, че това е най-важното. Напомнете си, че не можете да контролирате това, което другите хора казват или мислят за вас, но можете да контролирате собствените си мисли, действия и това, в което вярвате за себе си."

5. Помислете за доверието и приятелството

След като разговаряте с приятеля си, може да имате много за обмисляне. Ромни казва да помислите за приятелството, като си зададете някои въпроси. „Вместо да вземете бързо решение след конфронтацията, попитайте се: как моят приятел реагира на мен? (т.е. състрадание, гняв, отбранителна позиция, съжаление и т.н.) Как ме накара да се почувствам? (т.е. видян, разбран, раздразнен, объркан и т.н.) Доверявам ли се на моя приятел да удържи на думата си и да зачита нашето приятелство в бъдеще? Защо да или защо не? Какви граници може да се наложи да поставя с този приятел (т.е. определяне на очаквания, повече да не споделям чувствителна информация, да инвестирам по-малко време в приятелството и т.н.)? Към кого бих могъл да се обърна, за да обработя тези емоции и решения? (т.е. съпруг, родител, друг приятел, треньор)?"

Отговорът на тези въпроси ще ви помогне да разберете какво да правите по-нататък в ситуацията.

6. Прекратяване на приятелството

Истинският приятел трябва да се интересува как действията му ви влияят. Ако установите, че вашият приятел проявява безразличие към ситуацията или продължава да разпространява слухове за вас дори след като сте говорили с него за това, може да е време да скъсате тази връзка. Робин предполага, че можете дори просто да си починете от приятелството за известно време. „Бъдете готови да направите крачка назад от връзката, ако това вреди на психичното ви здраве – да останете в токсична ситуация не е добре за психичното ви здраве“, обяснява тя. „Може да не е „завинаги“ крачка назад, но за момента, докато приятелството ви може отново да бъде добро за вас психически.“

Как да разберете кога да запазите приятелството или кога да го прекратите?

Ромни казва, че в крайна сметка зависи от вас. "В крайна сметка вашият приятел може или не може да бъде това, от което се нуждаете", обяснява тя. „Само вие можете да контролирате как се държите в приятелството. Само вие можете да прецените дали на вашата дълбочина на любов, грижа и уважение се отвръща подобаващо. Само вие можете да определите дали сте готови да дадете прошка, дали трябва да поставите нова граница или е време да си тръгнете."