Стрии може да видите, в по-голяма или по-малка степен, върху тялото на почти всяка жена и върху телата на немалко мъже. Те се появяват при почти 90% от бременните жени и много от тях ги смятат за козметичен дефект, от който с радост биха се лишили.

Но как да се предпазите от стриите и какво да правите с онези, които вече имате? Днес ще ви споделим няколко ефективни метода и ще си поговорим за други, които не вършат никаква работа.

Защо се появяват стриите? Кой може да има стрии?

Най-рисковите периоди за появата на стрии са три. Първият е юношеството, когато в тялото настъпват хормонални промени, които правят кожата податлива на стрии. Следващият период е повреме на бременност, когато теглото се увеличава рязко. Вероятността от поява на стрии е най-голяма между четвъртия и шестия месец. Напълняването е друг рисков период, който винаги е предпоставка за поява на стрии.

Затова стриите не засягат само бременните жени, а и още:

  • тийнейджъри, които изведнъж са пораснали на ръст и тегло
  • атлети, които тренират много усилено
  • бодибилдъри, които често свалят и качват килограми
  • хора, които рязко са свалили килограми
  • хора, които рязко са качили килограми
  • хора с тънка кожа
  • жени, които са се подложили на операция за увеличаване на бюста
  • хора, които имат генетична предразположеност
  • хора с хормонален дисбаланс

Продукти, които могат да предотвратят появата на стрии, но не могат да ги излекуват

Повечето продукти, които ви обещават, че ще премахнат стриите, са чиста измама. Да, с такива продукти може да предотвратите появата на стриите, но не и да ги премахнете, след като веднъж са се появили.

  • Специалните кремове и лосиони всъщност са най-обикновени хидратиращи кремове, които не могат да изличат белезите от кожата.
  • Козметичните продукти с третиноин (витамин А, който действа срещу пъпки), колаген и хиалуронова киселина няма да ви помогнат да премахнете стриите.
  • Маслата (като кокосово, бадемово, зехтин, от ший, онези с витамин Е и т.н.) могат да ви помогнат да предотвратите появата на стрии, но няма да ги скрият, колкото и често да ги използвате.
  • Билките, като алоето, също не могат да заличат стриите.

Домашен метод

За съжаление, не е възможно да премахнете стриите напълно, но можете да ги направите по-малко видими. Вероятно сте забелязали, че новопоявилите се стрии са по-тъмни от старите, които са по-бледи и не толкова забележими.

Затова може да използвате домашен скраб върху стриите, за да забързате процеса и стриите да станат по-бледи по-бързо.

Кафето, медът и захарта са добри основни за домашен скраб. Те ще премахнат горния слой на белега и постепенно стриите няма да изглеждат толкова видими.

Професионални методи

Има и доста професионални методи, които могат да направят стриите не толкова видими.

Пилинг. За разлика от домашния скраб, в който има само натурални съставки, пилингът е по-агресивна процедура с химически вещества, които ще обелят кожата по-ефективно. Процедурата обаче може да е болезнена.

Микродермабразио. При тази процедура се свалят няколко пласта от епидермиса с помощта на кристали от алуминиев оксид. Този метод насърчава по-бързата поява на нова кожа.

Лазерна терапия. Тази процедура също може да е болезнена, но и тя като микродермабразиото сваля няколко слоя от кожата и засяга и по-дълбоките ѝ пластове.

Пластична хирургия. При много тежки случаи се правят операции, при които белязаната кожа се заменя със здрава. Такива операции са доста скъпи, възстановяването никак не е бързо (може да отнеме месеци) и не е изключено да се появят белези заради операцията.

Мезотерапия. В инжекциите за мезотерапия се съдържат многожество полезни вещества, като хиалуронова киселина и витамини. Тази терапия е много ефективна, ако искате да предотвратите появята на стрии, и се смята за по-ефективна от кремовете и лосионите, съдържащи същите вещества.

Креативно решение

Може да прикриете и белезите с красиви татуировки. Успехът зависи от кожата ви, от татуировката и от опита на татуиста, така че не си правете евтини татуировки, за да не се окаже, че след това ще се чудите как да прикриете и тях.

Кога не бива да си правите татуировка върху стриите:

  • Ако стриите са нови и все още са лилаво-червени, по-добре изчакайте, иначе татуировката може скоро да се развали и мастилото да падне много бързо.
  • Докато кърмите, защото химикалите могат да попаднат в кърмата.
  • Ако смятате да имате още деца. Ако ще татуирате корема си, имайте предвид, че изображението вероятно ще се разтегли и повреди, когато имате друго дете.

Фотошоп ефект чрез татуиране

Бразилският татуист Родолфо Торес също прикрива стрии чрез татуиране, но по един по-друг начин. Той избира цвят, който е максимално близък до естествения тен на клиента и покрива белите стрии. Ефектът е страхотен, сякаш сте изтрили стриите с Фотошоп.

Как да предотвратите появата на стрии?

Дори вече да имате стрии, трябва да знаете как да предотвратите появата на нови:

  • Трябва да се храните балансирано. Диетата ви трябва да включва всички необходими витамини и хранителни вещества. Ако се храните нездравословно, това ще се отрази и на състоянието на кожата ви.
  • Пийте достатъчно вода. Еластичността на кожата зависи от това дали е добре хидратирана.
  • Следете теглото си. Опитайте са да не качвате и да не сваляте килограми твърде бързо.
  • Ако спортувате, но не сте атлети, не се престаравайте и не се стремете към мигновени резултати. Вървете бавно, но сигурно към целта.
  • Подхранвайте кожата си. Използвайте лосиони или кремове за хидратиране. Масажът пък ще подобри кръвообращението на кожата и ще я направи по-еластична и здрава.

Но нима стриите са толкова ужасни?

Много хора са на мнение, че стриите наистина не са нещо приятно, но представители на движението Body Positivity искат да преобърнат тези представи и да ни накарат да погледнем на стриите като нещо красиво, което е част от живота.

Испанската художничка Синта Торт Картро подчертава тяхната красота с помощта на боя и четка.

Пакистанската художничка Сара Шакийл пък стана известна точно с идеята си да превърне стриите си в красиви линии от брокат.

Някои модни брандове също се присъединяват към това движение и спряха да прикриват стриите на моделите си с Фотошоп. Техните реклами ни показват, че стриите са красиви и не е нужно да ги крием така отчаяно.