Сигурни сме, че много пъти сте чели как пиенето на повече вода прави кожата ви по-здрава и по-сияйна, но недейте да въртите очи и да гледате на този съвет с насмешка, защото той наистина работи и е проверен на практика.

Ако все пак пиете необходимото количество вода и пак не виждате подобрение, получавате чести главоболия, болят ви мускулите, чувствате се отпаднали и разсеяни, то тогава пиете вода... по грешния начин.

Да, има такова нещо като грешен начин на пиене на вода. В книгата „Тялото ти плаче за вода“ (Your Body’s Many Cries For Water) д-р Ф. Батманхелидж обръща внимание точно на това. Според него хроничната дехидратация е в основата на почти всички здравословни проблеми.

В книгата има две основни правила, които трябва да запомните:

1. Трябва да пиете много вода, но е необходимо да съобразите нейното количество с вашето тегло.

Погледнете тази таблица, която ще ви помогне да прецените колко вода трябва да пиете на ден:

 

Ако не сте свикнали да пиете такова голямо количество, постепенно увеличавайте нейния прием.

Изключително полезно е да пиете две чаши вода сутрин, на празен стомах. Водата ще ви събуди по-бързо и ефективно от кофеина и много скоро няма да се нуждаете от кафе.

2. Преценете и приема на сол

Вторият основен съвет от книгата на д-р Ф. Батманхелидж е да не забравяме, че водата и солта са неизменно свързани.

Ако не приемате достатъчно натрий, тялото ви не може да усвои водата правилно и заедно с токсините, изхвърляте и много минерали или електролити. В своята книга д-р Ф. Батманхелидж препоръчва ¼ чаена лъжичка морска сол за 4-5 чаши вода.

Ако приемате малко сол, можете да разтворите солта в едната сутрешна чаша вода или да я поставите на езика си и да я оставите да се разтвори и чак тогава да изпиете чаша вода. Този метод може да ви подейства дори по-освежаващо.

Главоболията могат да са причинени не само от недостатъчно вода, но и от нарушен баланс между водата и солта. Много е важно да слушате тялото си, то ще ви подскаже дали има нужда от повече сол или вода.

Какво ще забележите, след като пиете достатъчно вода:

  • Повече енергия.
  • Няма да имате сутрешни главоболия или болки в мускулите.
  • Ще бъдете по-концентрирани.
  • По-рядко ще усещате глад, защото много често си мислим, че сме гладни, а всъщност тялото ни подсказва, че се нуждаем от вода.

Какви промени ще забележите в кожата на лицето ви:

  • Изравняване на тена – червените петна ще намалеят.
  • По-стегната кожа.
  • По-сияен вид.
  • Кожата ще е по-здрава – няма да е толкова суха или чувствителна.

Опитайте и вие! Ето какво трябва да знаете за този воден режим:

Трябва да пиете нужното количество вода поне две седмици, за да забележите промяна, а след това ще се чувствате все по-добре.

Този воден режим няма да подобри само състоянието на кожата ви, но и цялостното ви здравословно състояние.