Когато приключи пъстрия букетено-бонбонен период и пеперудите в стомаха вече не трептят по 24 часа в денонощието, започва времето на взаимните търкания. Ще откриеш, че с твоя любим имате много различия и причини за кавга. И в същия момент идва страхът. Страхът да не разочароваш партньора си и да не го изгубиш.

Професионалният експерт в областта на човешките отношения, практикуващ психолог и психотерапевт Олеся Фомина дава прости, но ефективни съвети за това, как да се отървем от страха да разочароваме партньора си и да се насладим на взаимната любов:

Уточнете своите очаквания един от друг

На пръв поглед това може да бъде "студен душ" за вас двамата и да попречи на отношенията ви, но трябва да го направите още в самото начало. Ако приемете решението, че не се интересувате от бъдеще със своя избраник, а това е само временен период на влюбване и страст, не пропускайте да му го кажете. В противен случай не би било честно от ваша страна и може да нараните партньора си.

Не забравяйте за взаимните задължения

Когато един мъж и една жена решат да бъдат заедно, се подразбира от само себе си, че поемат ангажимент един към друг. Ако вашият партньор разбира това ще може да бъде по-толерантен към вас и промените, които настъпват, а за вас това ще бъде показател дали се движите в правилна посока. Съгласете се, че не всички промени в живота могат да бъдат поносими за вашата половинка. Придържайте се към златната среда.

Не мисли вместо него

В една връзка, когато вече мислиш, че познаващ добре своя любим, започваш да се изкушаваш да мислиш вместо него и да преценяш какво е добро и какво не толкова. Това може да те доведе до погрешни изводи, които не съществуват в действителност. Измисленото от теб несъществуващо мнение на половинката ти, може да предизвика неоснователен страх. Така че винаги се допитвай до мнението му.

Не праве саможертви

Определи кое е по-важно за теб - да живееш със своите желания или с чуждите. Примири се с факта, че отстояването на твоите желания и възгледи винаги може да срещне съпротива или неразбиране от него. Не забравяй за своята личност и потребности. Ако до себе си имаш един наистина любящ човек, той ще те приеме такава, каквато си. В противен случай, всяко твое отстъпление от страх да не разочароваш партньора си, няма да те кара да се чувстваш добре.

Не забравяй, че кризите сближават

Светът е така устроен, че всичко в него преминава тест за сила и здравина. Връзката ви не е изключение от правилото. Ти и твоята половинка сте отделни личности. Никой не е длъжен да отговаря на представите за идеал на другия. Взаимните отстъпки и компромиси са гаранция за взаимно разбирателство в отношенията. Не се страхувай от кризите в отношенията. Ако успеете да преминете през тях заедно, те ще ви направят по-близки и връзката ви ще стане още по-силна.

Не се страхувай да го помолиш за помощ

Ако от страх да не разочароваш своя партньор, криеш своите желания и стремежи, които искаш да реализирате, пропускаш възможността да получиш неговата подкрепа и помощ. Твоят любим човек може да бъде твоята сродна душа и съмишленик. Дай му шанс да покаже тази своя страна. Ако той не те разбира, това ще бъде основателна причина да се замислиш дали това е човекът, с когото си решила да споделиш живота си.

Не се притеснявай от своите интереси или хоби

Много често страховете да не разочароваме партньора си се основават на разлики в социалния статус, престижността на професията, занятието или хобито ни. Причина за това могат да бъдат също културни, религиозни и други различия между вас. Покажете значимостта на хобито за теб. С това ще демонстрираш на приятеля си грешките в неговия стереотип и ще промениш неговата гледна точка.

Не се страхувайте от раздялата

Различията във възгледите, мненията или очакванията не трябва да ви превръщат в заложници на ситуациите. Те могат да те принудят да изпълняваш роля, която не е приемлива за теб, но желана от партньора ти. Не забравяй, че страхът се появява тогава, когато случайно събитие се възприема от теб като неизбежно. Помисли за това: дали раздялата с него поради отсъствието на взаимно разбирателство между вас е неизбежно събитие. Загубата на партньор е винаги случайно събитие, което може да се случи, но може и да не се случи. И ти едва ли можеш да увеличиш или намалиш тази вероятност.