X

Как да се отървем от страха да не разочароваме партньора си

от в 10:35 на 03.08.2016 в Всичко за теб | Любов

Оцени тази статия:
Как да се отървем от страха да не разочароваме партньора си Надя Чанкова

Как да се отървем от страха да не разочароваме партньора си

Как да се отървем от страха да не разочароваме партньора си

Когато приключи пъстрия букетено-бонбонен период и пеперудите в стомаха вече не трептят по 24 часа в денонощието, започва времето на взаимните търкания. Ще откриеш, че с твоя любим имате много различия и причини за кавга. И в същия момент идва страхът. Страхът да не разочароваш партньора си и да не го изгубиш.

Професионалният експерт в областта на човешките отношения, практикуващ психолог и психотерапевт Олеся Фомина дава прости, но ефективни съвети за това, как да се отървем от страха да разочароваме партньора си и да се насладим на взаимната любов:

Уточнете своите очаквания един от друг

На пръв поглед това може да бъде "студен душ" за вас двамата и да попречи на отношенията ви, но трябва да го направите още в самото начало. Ако приемете решението, че не се интересувате от бъдеще със своя избраник, а това е само временен период на влюбване и страст, не пропускайте да му го кажете. В противен случай не би било честно от ваша страна и може да нараните партньора си.

Не забравяйте за взаимните задължения

Когато един мъж и една жена решат да бъдат заедно, се подразбира от само себе си, че поемат ангажимент един към друг. Ако вашият партньор разбира това ще може да бъде по-толерантен към вас и промените, които настъпват, а за вас това ще бъде показател дали се движите в правилна посока. Съгласете се, че не всички промени в живота могат да бъдат поносими за вашата половинка. Придържайте се към златната среда.

Не мисли вместо него

В една връзка, когато вече мислиш, че познаващ добре своя любим, започваш да се изкушаваш да мислиш вместо него и да преценяш какво е добро и какво не толкова. Това може да те доведе до погрешни изводи, които не съществуват в действителност. Измисленото от теб несъществуващо мнение на половинката ти, може да предизвика неоснователен страх. Така че винаги се допитвай до мнението му.

Не праве саможертви

Определи кое е по-важно за теб - да живееш със своите желания или с чуждите. Примири се с факта, че отстояването на твоите желания и възгледи винаги може да срещне съпротива или неразбиране от него. Не забравяй за своята личност и потребности. Ако до себе си имаш един наистина любящ човек, той ще те приеме такава, каквато си. В противен случай, всяко твое отстъпление от страх да не разочароваш партньора си, няма да те кара да се чувстваш добре.

Не забравяй, че кризите сближават

Светът е така устроен, че всичко в него преминава тест за сила и здравина. Връзката ви не е изключение от правилото. Ти и твоята половинка сте отделни личности. Никой не е длъжен да отговаря на представите за идеал на другия. Взаимните отстъпки и компромиси са гаранция за взаимно разбирателство в отношенията. Не се страхувай от кризите в отношенията. Ако успеете да преминете през тях заедно, те ще ви направят по-близки и връзката ви ще стане още по-силна.

Не се страхувай да го помолиш за помощ

Ако от страх да не разочароваш своя партньор, криеш своите желания и стремежи, които искаш да реализирате, пропускаш възможността да получиш неговата подкрепа и помощ. Твоят любим човек може да бъде твоята сродна душа и съмишленик. Дай му шанс да покаже тази своя страна. Ако той не те разбира, това ще бъде основателна причина да се замислиш дали това е човекът, с когото си решила да споделиш живота си.

Не се притеснявай от своите интереси или хоби

Много често страховете да не разочароваме партньора си се основават на разлики в социалния статус, престижността на професията, занятието или хобито ни. Причина за това могат да бъдат също културни, религиозни и други различия между вас. Покажете значимостта на хобито за теб. С това ще демонстрираш на приятеля си грешките в неговия стереотип и ще промениш неговата гледна точка.

Не се страхувайте от раздялата

Различията във възгледите, мненията или очакванията не трябва да ви превръщат в заложници на ситуациите. Те могат да те принудят да изпълняваш роля, която не е приемлива за теб, но желана от партньора ти. Не забравяй, че страхът се появява тогава, когато случайно събитие се възприема от теб като неизбежно. Помисли за това: дали раздялата с него поради отсъствието на взаимно разбирателство между вас е неизбежно събитие. Загубата на партньор е винаги случайно събитие, което може да се случи, но може и да не се случи. И ти едва ли можеш да увеличиш или намалиш тази вероятност.

 


Теми   взаимоотношения | любов | партньор | страх

Още по темата

Коментари

Зареждане






x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.