Много от нас знаят какво е да имаш тахикардия, или силно сърцебиене. Какво да направите в такива ситуации? Има две прости решения.

Потапянето

С рязкото спадане на телесната температура спада и пулсът. По този начин нервната система се адаптира към новите условия. Сърцето реагира много бързо при охлаждане на лицето, ето защо при тахикардия експертите съветват да направите следното:

  • Налейте чаша студена вода в дълбок съд. Колкото по-студена е, толкова по-добре - можете да добавите и лед.
  • Поемете си дъх и го задръжте. Ако е необходимо, запушете си носа и тогава потопете лицето си в студената вода за няколко секунди.
  • Ако наблизо няма подходящ съд, сипете вода в шепите си и намокрете лицето. Може да го охладите и с лед, като обърнете особено внимание на областта около слепоочията.

Маневра валсалва

С тази маневра повлиявате на т.нар. блуждаещ нерв, който е най-дългият нерв в тялото и влияе на сърдечния ритъм.

Ето как да изпълните маневрата:

  • Поемете си дълбоко дъх, за да се изпънат мускулите около гръдния кош.
  • Запушете носа си с пръсти, затворете очи и уста.
  • Опитайте се да издишате, докато носът и устата ви за затворени.

Нито един от тези методи не бива да се прилага, ако тахикардията е придружена от силна болка в гърдите или не можете да си поемете дъх. В такъв случай трябва да се обадите на Бърза помощ.

Освен това трябва да имате предвид, че тахикардията е нормална при силно вълнение или при физическо натоварване, но ако ви се случва да получите пристъп на силно сърцебиене без видима външна причина, най-добре е да отидете на лекар, защото това може да е симптом на сериозна болест.