Очевидно, ако искаш да имаш дори минимален шанс да водиш щастлив живот, в който обичаш и си обичана, любовта към теб самата трябва да бъде първата стъпка. Тя е нещото, за което чуваш всеки ден и навсякъде как се постига? Никой никога не влиза в подробности за това как да се влюбиш в себе си. За щастие, тази любов е напълно възможна. Ето няколко начина, които ще ти помогнат да заобичаш човека в огледалото:

Първо, опознай себе си

Няма как да обичаш себе си, ако не знаеш кой си. А това често е трудна задача. За щастие, не невъзможна. Наблюдавай себе си в различните ситуации. Виж как реагираш на определени случки и отбележи нещата, които не харесваш в поведението си и как да ги промениш. Признай проблемите, които имаш и които ти пречат да вървиш напред и направи нещо, за да ги промениш. Не позволявай обаче, на другите да определят същността ти. Дори да ти отнеме малко повече време да разбереш коя си всъщност, винаги имай една дефиниция за себе си, която идва от теб и само от теб. Никой не може да определи вместо теб коя си. И никой не може да ти отнеме самоуважението и да те накара да се почувстваш зле, ако знаеш коя си. 

Цени себе си не заради външния си вид

Да, важно е да харесваш как изглеждаш. Но много по-важно е, ако искаш да обичаш себе си, да цениш качествата си, които нямат нищо общо с външния ти вид. Представи си мъжа на живота си. Как искаш да те обича? Заради това как изглеждаш или защото си умна, грижовна, мила... Красотата е нещо преходно, относително и постоянно променящо се. Затова фокусирай се върху вътрешната си красота, страхотните качества, които притежаваш. Обичай себе си заради това, което си. А, когато качиш няколко килограма, заради коледните празници, лесно ще ги свалиш с упражнения и същата любов към себе си. Но когато цениш вътрешните си качества, ще накараш и останалите хора да ги ценят повече от външния ти вид.

Знай кога да накараш мозъка си да замълчи

Мислите ти могат да бъдат твоето най-голямо оръжие и в същото време най-големият ти враг. Негативните мисли, които го обземат в определени моменти, могат да съсипят самочувствието ти и от там самооценката, настроението и всичко останало. Затова, ако искаш да се научиш да обичаш себе си такава, каквато си, трябва да се научиш да спираш негативните мисли. Когато мозъка ти се впусне по негативната пързалка и те затрупа с подобни негативни мисли, направи всичко възможно да ги отклониш. Спомни си за всички страхотни качества, които имаш, спомни си, че си човек и е напълно нормално да имаш своите добри и лоши моменти. Тренирай. Спорът ще разсее мислите ти. Мисли за любимите си хора, за красивите моменти и за щастливото бъдеще, което ти предстои. Пусни си любимата песен, облечи нещо любимо и накарай мозъка си да замълчи. 

Обгради се с правилните хора

Правилната компания е ключова за изграждането на самочувствие и любов към себе си. Когато хората около теб са изпълнени с позитивизъм, подкрепят те и обичат както добрите, така и лошите ти черти, много по-лесно ще можеш да развиеш тази любов към себе си, от колкото когато си обградена с хора, които винаги те критикуват, постоянно са сърдити или не умеят да се забавляват. Затова погледни обкръжението си. Намират ли се в него позитивни хора, които те обичат и приемат заради това, което си. Намират ли се в него такива, срещите с които те карат да се чувстваш емоционално изтощена? Ако да, замисли се каква стойност добавят тези хора в живота ти. Не се страхувай да зачеркнеш от приятелския си лист онези, които те натоварват емоционално, налагат собствените си виждания и желания. Дори да ти се стори студено и грубо от твоя страна, запомни, че твоето щастие е на първо място и е твоя отговорност да се погрижиш качествено за него.

Прави другите щастливи

Щастието е истинско, когато е споделено. Да правиш добрини за другите хора, без да очакваш нищо в замяна е жест, който не само ще помогне на нуждаещ се, но и ще накара теб да погледнеш с други очи на самата себе си. Така ще се изпълниш с позитивна енергия, благодарност и любов към живота, към всичко заобикалящо те и най-вече… към себе си. Да видиш усмивката на нечие лице, която самата ти си предизвикала, е един от най-големите подаръци, които можеш да си направиш. Ще се почувстваш лека, щастлива и значима.

Приеми факта, че си човек, който прави грешки

Грешките са част от пътя на всеки един човек. Всяко живо същество на света прави грешки. И колкото по-бързо приемеш този факт, толкова по-бързо ще можеш да постигнеш тази любов към себе си, към която се стремиш. Вместо да обръщаш поглед назад към грешките си и да се самообвиняваш за това, което си объркала, гледай на тях като на уроци, които е трябвало да научиш по пътя към щастието. Поучи се от стореното и го продължи напред. Самоанализа и постоянното обвинение няма да ти помогнат. Само ще влошат нещата. Ако искаш да бъдеш в мир със себе си, приеми грешките в живота си и продължи напред. 

Забавлявай се… сама

Когато обичаш себе си, нямаш нужда от ничия друга компания, освен от своята собствена. Знаеш, че в даден момент ще ти се наложи да останеш сама, защото близките ти няма как да бъдат винаги до теб. Затова трябва да се научиш да се забавляваш сама със себе си. Истината е, че това е много лесна задача, защото единственият човек, чиито желания трябва да задоволяваш, си ти. Отиди на кино. Пусни си любимия сериал. Направи си спа вечер с ароматни свещи и глезотии. Сготви си любимото ястие. Сипи си чаша вино. Всичко, което те кара да се чувстваш удовлетворена и щастлива е добре дошло, когато се забавляваш сама със себе си. Така имаш възможност и да увеличиш обичта, която имаш към себе си, защото се грижиш единствено за себе си, а любовта е грижа.

Използвай правилно социалните мрежи

Социалните мрежи могат да бъдат капан за обичта ти. Часовете прекарани в тях, гледайки какво се случва в живота на другите, могат да ти изиграят много лоша шега. Ще започнеш да се сравняваш с тях, да си мислиш за нещата, които искаш, а те имат и това ще те накара да се чувстваш тъжна и нещастна. Затова, избягвай висенето в социалните мрежи, вместо това излез навън. Виж се с хората на живо. Прекарвай колко може по-малко време в социалните мрежи. Ще видиш как много скоро щастието ти ще се увеличи многократно, защото ще се фокусираш върху собствения си живот, вместо да наблюдаваш този на останалите.

Бъди благодарна

Благодарността е нещо, което трябва да изпитваш всеки ден, ако искаш да си щастлива със себе си и всъщност е много лесно за постигане. Помисли си за всички прекрасни неща в живота си и бъди благодарна за тях. Помисли си за любимите си хора, за целите, които си постигнала, за възможностите, които са се изправили пред теб. Благодари за всички тези неща всяка вечер преди да си легнеш и вселената ще ти изпрати още повече неща, за които да й благодариш. Но не забравяй, благодари й най-вече за себе си – че си това, което си, че си преминала през куп премеждия, които са те превърнали в страхотната жена, която си и, че имаш още много прекрасни моменти, които да преживееш изпълнена с любов към себе си и другите.