От години в Испания не е прието да се изхвърлят пластмасовите капачки от бутилки. Те се събират грижливо от много семейства, за да бъдат дарени чрез специалните кутии, разположени из търговските центрове. Но как започва всичко и защо?

Началото поставя случая на Айтана Гарсия. Момиченцето било родено със сърдечен дефект. Единствената надежда за семейството й било скъпоструващо лечение в САЩ. Но родителите й нямали необходимите средства, за да си го позволят, и затова се обърнали за помощ чрез телевизията. Една компания за рециклиране на пластмаса предложила да заплати лечението на момиченцето, но в замяна искала 200 тона пластмасови капачки. Огромно количество!

Навсякъде хората започнали да събират капачки. Специални кутии били разположени в супермаркети, спортни зали и правителствени сгради. Необходимото количество капачки било събрано само за два месеца.

Успешното и благородно дело дало начало на множество такива инициативи. И досега се поддържат проекти, които спасяват детски животи.

Припомняме, че в България също неведнъж е имало такива кампании. Парите от рециклирането на пластмасови капачки бяха използвани за закупуването на детски инвалидни колички, както и за подпомагането на сиропиталища и хора в неравностойно положение. Ако около вас тече такава кампания или видите такава в бъдеще – включете се! Дори такива малки жестове могат да спасят живот.