Няма отказ в живота, има само пренасочване.

Астрологичните транзити на 12-ти октомври ще ни ударят силно, само няколко дни след новолунието във Везни. Ще създаде вълни, които ще повлияят на живота ни до края на месеца и вероятно ще засегнат пейзажа на живота ни за години напред.

Има два основни аспекта: Слънцето квадратира с Плутон – Слънцето е в знака на Везни, а Плутон – на Козирог, а Меркурий е в секстил със Сатурн – Меркурий е в Скорпион, а Сатурн – в Козирог. Но как това ще засегне зодията ни и следователно хороскопа ни?

В астрологията, квадрат е, когато две планети са на 90-градусово разстояние една от друга и създават противоположен ъгъл, което в резултат ни кара да изпитаме тези енергии в живота си. Слънце в квадрат с Плутон е силен транзит, но не и задължително приятен. Плутон е една от най-сериозните енергии в Слънчевата система и макар и темите му да са смърт, трансформация и метаморфоза, които са трудни за разбиране понякога, това, което тази планета ни забърква, е необходимо.

Плутон винаги действа за наше добро и за света като цяло. Той реанжира и отнема, но важното е и че ражда и носи ново със себе си.

Слънцето представлява нашето усещане за самите себе си, кои сме, накъде се виждаме, че отиваме и в какво вярваме. Когато е в знака на Везни, означава, че търсим баланса във всички сфери на живота, включително личния, романтичния, семейния и професионалния. В крайна сметка ние вътрешно знаем, че за да бъдем най-добрата версия на себе си, трябва да се позиционираме в баланс в няколко аспекта на живота.

Но Плутон не го е грижа, че Везните отговарят за баланса, нито го е грижа, че Слънцето се опитва да направи нещата по даден начин, защото единственото нещо, което е важно за Плутон е, че ние се придържаме към нещо, което вече не е добро за нас.

Често пъти отказваме да погребем нещо, което вече е умряло. Оставаме с него, опитваме се да го възкресим и да го върнем към живота, да го получим такова, каквото е било някога. Но когато нещо, особено дадена връзка или самата любов, е умряло, няма начин да го върнем. Да, в живота трябва да преминем през няколко фази на „смъртта“ във връзките си, за да може да започне нещо ново, но има разлика между трансформация и умиране.

По време на този транзит, Плутон ще поеме няколко тежки удара в сфери, които са най-близо до нас, които дефинират какви сме. Той иска да вземе това, което ценим (Слънцето) и да го трансформира, да го направи дори по-добро. Той иска да вземе това, което имаме и да го умножи. Той иска да ни спаси от страховете и да ни поправи за бъдещето.

Няма да бъде лесно, това е гарантирано, но кога е трябвало да бъде лесно? Трудно е, защото ни вади от зоната на комфорт. Трудно е, защото трябва да правим жертви и да се съмняваме в себе си. Но защо? Защото е трудно да станем такива, каквито никога не сме били.

И точно тук се намесва втория транзит, Меркурий в Скорпион в секстил със Сатурн в Козирог, който ни помага да манифестираме енергията на Плутон. В астрологията секстил е когато две планети са на 60-градусово разстояние една от друга и създават полезна и ползотворна връзка помежду си, което прави трудните ситуации по-благоприятни.

Меркурий е планетата, която управлява комуникацията и начинът, по който приемаме чувствата си и ги превръщаме в думи, за да изразим емоциите и желанията си. В Скорпион Меркурий е загрижен за истината – не възможната истина, а абсолютната и чиста такава. Меркурий е фокусиран върху тези мисли и истини, които устояват на преценките и тестовете на времето.

Те просто са такива, каквито са. И макар и да бъде тежко под теглото на енергията на Плутон, Меркурий ще ни помогне да видим истината във всяка ситуация и обстоятелства, за да може да продължим с по-голяма лекота.

Друг важен аспект по време на този транзит е, че можем да забележим, че стари кармични глави от живота ни най-накрая приключват. Сатурн е в действие и когато виждаме как времето и кармата се съюзяват с Плутон, това означава, че сега е момента да си тръгнем от старите модели, които са ни служили само като урок и да започнем на чисто след стария си живот.

Не трябва да живеем в страданието си. Не трябва да живеем в болката на разочарованието и личните провали. Въпреки това никой не може реално да ни спаси, защото дори и да се нуждаем от някой, който да ни помогне, първо трябва да помогнем на себе си.

Меркурий и Сатурн са тук, за да се уверят, че затваряме вратата на това, което трябва. Те са тук, за да ни окуражат да говорим истината си, никога да не се примиряваме, да пуснем болката и да си дадем позволение да продължим към живота, който винаги сме искали.

Сатурн е господар на задачите, затова ще ни помогне да правим това, което е необходимо. Да, винаги може да изберем да отлагаме, но това не означава, че задълженията ни ще си отидат – просто оставя за утрешния ден това, с което трябва да се справим днес.

По време на този транзит можем да очакваме голяма промяна, да кажем „довиждане“ на ситуациите, които вече сме надраснали, да се вдъхновим да оставим зад гърба си стари житейски истории и да изберем себе си. Това е шанс да изберем собственото си щастие, нашата стойност и мечтите, които ще имаме.

В този транзит не трябва да се съсредоточаваме върху това, което губим, а върху всичко, което печелим, ако само изберем да го приемем. Истината е, че в живота няма отказ, няма отхвърляне, защото не можем ада загубим нещо, което не е за нас – има само пренасочване към нещо по-голямо, по-добро и по-вдъхновяващо.