— Боя се, че не мога да се изразя по-ясно — отговори много учтиво Алиса, — защото аз сама не го разбирам. Да бъдеш в един ден ту голяма, ту малка е доста объркано.

— Не е! — рече Гъсеницата.

— Може би вие не намирате, че е тъй — каза Алиса, — но когато ще трябва да станете какавида, а това, знаете, ще се случи някой ден, и след това да се превърнете в пеперуда, мисля, и на вас ще се вижда някак странно, нали?

— Ни най-малко! — рече Гъсеницата

 

„Алиса в страната на чудесата“

Кой от вашите подчинени е най-въздържан? Кажете, но бързо! Кой е оня, който не прекалява с непрекъснати оправдания, кой е най-уравновесен и кой има най-точен поглед? Ако се сещате кой е той, не ви ли е направило впечатление, че той не отказва комплименти, но пък и прекрасно си живее без тях. Затворен ли е в личния си живот? Има ли ясна програма за своето бъдеще? Ако всичко това е така, ще ви попитам нещо: не сте ли забелязвали, че останалите ви подчинени малко се страхуват от него? Ако е така, можете да бъдете сигурни – той е Скорпион.

Този човек управлява съдбата си и е господар на душата си в по-голяма степен от всички свои колеги. Той винаги е целеустремен и последователен. Неговата изобретателност и увереност в силите го открояват над останалите. Той е осъзнал, че притежава волята да управлява живота си. Той не се самозалъгва и не търси в другите вина за собствените си грешки. Той е в състояние да стигне което си иска стъпало и не му е нужно да му помагате в пътя нагоре. Той не страда от комплекси за малоценност.

Онова, което Скорпионът знае със сигурност, е от коя страна на филията е намазано маслото и кой държи буркана с меда. Той ни най-малко не се съмнява, че един ден ще осъществи своите цели. Затова не удря глава в стената и не се срамува да изпълнява волята на началниците си, ако от това има полза. Вашият подчинен Скорпион не се страхува от нищо. Неговата увереност поражда смелост. Но той разчита на времето. Той знае, че и неговата звезда ще изгрее. За него не бихме могли да кажем, че е нетърпелив.

В името на по-високата цел мъжът и жената Скорпион приемат великодушно онова, което неизбежно се случва. Те преценяват безпогрешно собствените си възможности, отчитат възможните последици и евентуалната печалба, след което приемат условията, но вече са формулирали в главата си следващата цел. Болшинството началници одобряват философията на Скорпиона, даже ѝ се възхищават. Скорпионът знае цената на успеха и е готов да я плати без уговорки. Успее ли, трябва да знаете, че първото полувреме е свършило и трябва да смените вратите.

Скорпионът има още едно великолепно предимство пред останалите ви подчинени. Това е неговата лоялност. Звучи старомодно и в наше време не се среща много често. И не става дума нито за ласкателства, нито за угодничество, към които прибягват обикновените амбициозни служители.

Скорпионите работят усърдно и качествено. Те се отнасят сериозно към професионалната си кариера и никога не забравят целта си. По принцип са упорити, непреклонни, страстни и високомерни. Но в работата си избягват да си губят времето с майтапи.

Всички Скорпиони са съобразителни и логични. Някои от заниманията им са свързани с разрешаване на загадки или с разнищване на тайните, които се крият в живота, в човека или в машината. Много от тях са детективи, психиатри, научни работници, хирурзи, журналисти или погребални агенти. Те се стремят да усъвършенстват познанията си всеки ден толкова бързо, колкото бързо усъвършенстват дарбите и способностите си и колкото бързо пълнят портфейлите си.

В личния живот на Скорпиона не бива да ровите. Той не допуска това. Ако е харесал вас и работата, ще бъде всеотдаен и лоялен. След като му плащате за осем часа, той ще ви работи не по-малко от осем и няма непрекъснато да си поглежда часовника. Но имайте предвид, че нищо не е в състояние да го отклони от неговите принципи и идеи. За него те са по-важни от амбициите му, от чуждата признателност, даже от любовта. Няма сила, която би могла да промени възгледите и мненията му. С изключение на силата на Плутон, която е стаена в природата му. Ако е решил да откаже, ще тръшне вратата ви по-силно от който и да е друг, дори на табелката ѝ да пише „Вицепрезидент“. Плаща толкова, колкото е получил. Ако искате повече, ще си тръгне и няма да се обърне.

Това са правилата на неговата игра. Той остава верен преди всичко на себе си. Това звучи егоистично, но дали е точно така? В детството си има следния девиз: „Помни, до края верен на себе си бъди!“ Щом той следва този девиз, защо трябва да го обвиняваме в нечестност към другите?