Лекото гадене след хранене не е необичайно състояние при малките деца, но когато става дума за повръщане, възможно е то да е провокирано от гастроезофагеален рефлукс.

При стомашния рефлукс съдържимото в стомаха се връща нагоре, заедно със стомашната киселина, към хранопровода и достига до устата.

В повечето случаи рефлуксът се проявява, тъй като бебетата и малките деца все още не умеят да контролират стомашно-чревния си тракт, а и той самият не е напълно развит и все още не функционира като при възрастните хора. Добрата новина е, че повечето деца с такава диагноза са напълно здрави и с времето симптомите изчезват от само себе си.

Най-често срещания симптом на рефлукса е връщането на малка част от стомашното съдържимо, но има и други – раздразнителност, неспокоен сън, хълцане, а в някои тежки случаи дори загуба на тегло, повръщане на големи количества от храната и проблеми с дишането. За щастие, много малък процент от бебетата имат тежка форма на рефлукс, а останалите не се нуждаят от специално лечение.

Но какво да направите, за да помогнете на бебе с рефлукс и да намалите вероятността за връщане на храната?

Специалистите съветват да правите няколко неща:

Кърмете. Майчината кърма се обработва по-лесно от бебешката формула. Всъщност цели два пъти по-бързо! Тъй като стомахът я преработва по-бързо, има по-малко време, в която тя да се върне по хранопровода. Ако кърменето не е вариант, има специални бебешки формули за бебета с храносмилателни проблеми.

Дръжте бебето изправено след хранене. Понякога това, от което се нуждаем, е малко помощ от гравитацията. Рефлуксът най-често се проявява, когато бебето е легнало, затова дръжте бебето изправено или седнало за 20-30 минути след хранене. Препоръчително е да го държите и леко изправено, докато се храни.

Без игри и резки движения. Дори бебето да иска да си играе, препоръчително е да не го люлеете, да не го подхвърляте във въздуха или да не го раздрусвате, защото енергичните движения повишават вероятността за повръщане. Опитайте някое по-спокойно занимание. Например го разсейте с някоя играчка или му почетете, докато храната слегне.

Кратките и чести хранения са препоръчителни. Обилното хранене не се препоръчва, защото на бебето ще му стане тежко, коремчето му ще се изпълни с течност и по този начин вероятността за рефлукс се увеличава.

Оригването е важно. Оригването по време и след хранене ще намали част от дискомфорта. Освен задължителното оригване след хранене, може да оригнете бебчето и по време на самото хранене, например когато бебето приключи с едната гърда, накарайте го да се оригнете, преди да засмуче другата.

Избягвайте тесните дрехи. Тесните дрехи и дори памперсите притискат коремчето на бебето и увеличават риска от повръщане. Затова, ако е възможно, обличайте детето в по-свободни дрехи.

Попитайте педиатъра си. Ако нищо от горните съвети не помага, а бебето ви има тежък рефлукс, обърнете се към педиатъра ви, който може да ви препоръча подходящ лек.