Изтръпването на пръстите или цялата ръка е нещо, което всички сме изпитвали. Малките иглички могат да са само временно състояние, в резултат на неудобна поза или обикновена травма, но те могат да са и симптом на по-сериозно заболяване.

Разберете какво означава честото изтръпване в различните части на ръцете и вземете мерки:

Умора

Каква е причината: Когато вдигаме тежки предмети или поставяме китките си в неудобни пози, повишаваме налягането в нервите, разположени най-близо до повърхността на кожата. Това води до иглички във всички пръсти.

Какво да направите: Уверете се, че спите достатъчно и си почивайте редовно. Масажите също помагат.

Недостиг на витамини

Каква е причината: Недостигът на определени витамини (като E, B1, B6 и B12) може да е причината за изтръпването на пръстите на лявата ръка или левия крак.

Какво да направите: Погрижете се да поддържате баланса на витамини в тялото ви. Ако проблемът е сериозен, най-добре е да се посъветвате със специалист, тъй като предозирането с витамини има и негативни ефекти.

Увреждане на гръбнака

Каква е причината: Някои проблеми с гръбнака си проличават чрез изтръпване в кутрето на лявата ръка. Изтръпването в кутрето е в резултат на твърде много напрежение върху гръбнака, което вреди на нервите.

Какво да направите: Раздвижете се, разтягайте гръбнака си възможно най-често. Опитайте да правите йога или гимнастика. Плуването също помага. Избягвайте да седите дълго време.

Синдром на карпалния канал

Каква е причината: Синдромът на карпалния канал може да бъде разпознат чрез изтръпването на палеца, показелеца и средния пръст. Причината са честите повтаряеми действия, които човек извършва при работата си (например постоянното кликане на мишката). Те водят до подуване на сухожилията и изтръпване на ръката.

Какво да направите: Най-обикновената гимнастика и раздвижването на ръката може да предотврати развитието на този синдром или да го облекчи.

Проблеми с кръвообращението

Каква е причината: Изтръпването на върховете на пръстите на дясната ръка се предизвиква от повишения натиск върху повърхностите нерви или от травма в ръката или рамото. Изтръпването на дясната ръка може да е и симптом за сърдечно-съдова болест, която нарушава циркулацията на кръвта до крайниците.

Какво да направите: Разхождайте се често и правете гимнастика, която ще подобри състоянието на кръвоносните съдове в крайниците. По-сериозните проблеми с циркулацията, изискват мнението на професионалист.

Болест на Бюргер

Каква е причината: Това заболяване обикновено засяга пушачите. Притокът на кръв е затруднен от честото приемане на никотин, което води до недостига на минерали. В резултат на това първо се усеща изтръпване в пръстите, а после и в цялата ръка.

Какво да направите: Няма как да излекувате тази болест напълно, но да се откажете от вредните навици е първата стъпка към подобрението.

Диабет

Каква е причината: Един от първите симптоми за диабет е изтръпването в краката, което се пренася и в ръцете. Причината е намаленият приток на кръв в определени части на тялото и увреждането на нервните окончания и влакна.

Какво да направите: При съмнение за диабет трябва да се обърнете към лекар. Диабетът от тип 1 се третира с инсулинови инжекции, а диабетът тип 2 обикновено е свързан с неправилно хранене.