Казват, че във всеки истински любител на кафето живеят 2 личности: този, който все още не е пил кафе и този, който е приел дневната си доза кофеин.

Но какво се случва, когато решите да спрете приема кафе? Не малко промени в организма ви:

Промяна на теглото

Кофеинът засилва метаболизма, което означава, че тялото ви изгаря калориите по-ефективно. Когато спрете да пиете кафе, дозата кофеин, с която сте свикнали няма да има ефект и всъщност бихте могли да натрупате излишни килограми. А ако сте свикнали да приемате 3 фрапета на ден и спрете да ги пиете, може да отслабнете, тъй като вече няма да консумирате толкова много калории.

Проблеми с концентрацията

Пиенето на кафе прави хората по-концентрирани, тъй като стимулира освобождаването на допамин и адреналин. След като спрете да пиете кафе, най-вероятно ще се сблъскате с трудности, когато трябва да се концентрирате.

Поява на тремори

Това може да звучи сериозно, но не е нещо, за което да се притеснявате. Кофеинът стимулира централната нервна система и след като го спрете, може да изпитате тремор поради отрязването на този стимулиращ ефект. Някои хора пък имат проблем с треперещите ръце заради редовно предозиране с кофеин.

Възможна емоционална тревожност

Дори и да не сте напрегнат човек, определено ще изпитате някакво безпокойство веднага щом организмът ви се изчисти от кофеина. Това се случва поради химическият дисбаланс в мозъка, причинен от недостатъчното количество кофеин.

Често главоболие

Главоболието е най-честият страничен ефект при отказване от кафето. Това се причинява от отварянето на кръвоносните съдове, които засилват кръвообращението до мозъка. След като тялото се адаптира към увеличения приток на кръв, главоболието ще премине.

Липса на енергия

Една от основните причини да се пристрастите към кафето е заради енергията, която ви дава. За съжаление, ефектът трае около 5 часа, поради което много хора пият повече от 1 чаша кафе дневно. Това обаче ще има обратен ефект, след като спрете да пиете кафе. Повечето хора, зависими от кофеин, изпитват умора веднага след като го откажат.

Как да се справим по-лесно?

Въпреки че спирането на кафето е шок за тялото и мозъка ви, има няколко начина, с които ще улесните отказването от кофеина.

Намалете плавно приема на кофеин

Това е най-доброто, което можете да направите. Най-добре работи, ако го направите заедно с някой близък. Ако сте истински любител на кафето и пиете по 3 чаши на ден, трябва да изкарате една седмица, пиейки само 2. След това можете да намалите количеството до 1 чаша кафе и след това да го спрете изцяло.

Приемайте много вода и чай

Хидратацията е много важна, когато отказвате кафето. Оптималното количество е една чаша на час. Заменете кафето с любимия си чай, за да запазите навика да отпивате нещо сутрин.

Правете упражнения и си почивайте качествено

Спортуването намалява стреса от липсата на кофеин. Упражненията са полезни за кръвообращението и ще ви дадат достатъчно енергия. 

Променете хранителния си режим

Едно нещо, което трябва да направите, когато се опитвате да се справите с липсата на кофеин е въвеждането на повече храни с високо съдържание на фибри. Увеличаването им може да ви достави енергията, която би ви била необходима след като се откажете от кофеина.