Колагенът е основният структурен протеин в извънклетъчното пространство в различните съединителни тъкани на тялото. Като основен компонент на съединителната тъкан, колагена съставлява около 25% до 35% от цялото тяло. Той е изграден от аминокиселини, навити заедно, които образуват тройни спирали от удължени фибрили. Най-често се намира във влакнести тъкани като сухожилия, връзки и кожа. Името колаген идва от гръцки.

В зависимост от степента на минерализация, тъканите съдържащи колаген могат да бъдат твърди (костни), съвместими (сухожилни), или да имат градиент от твърда до съвместима (хрущялни). Колаген има в изобилие в роговицата, кръвоносните съдове, червата, дисковете между прешлените и в дентина в зъбите. В мускулната тъкан, той служи като основен компонент на ендомизиума (мускулния растеж). Колагенът представлява до 2% от мускулната тъкан. Фибробластите са най-често срещаната клетка, която създава колаген. Желатинът, който се използва в храните и промишлеността, е колаген, който е необратимо хидролизиран. Колагенът също има много медицински приложения за лечение на усложнения на костите и кожата.

Нивата на колаген намаляват с годините. Тъжната истина е, че с напредването на възрастта нивата на колаген в човешкото тяло намаляват драматично. Това води след себе си множество странични ефекти, като един от тях е косопада.

През последните години приема на колаген се популяризира много. Най- често това става посредством хидролиза, което улеснява абсорбирането му. Има и храни, приема на които увеличава количествата на колаген в тялото. Това са например свинската кожа и бульон, при който месото е варено с костта. Приема на колаген има много ползи за здравето на човека:

1. Подобрява състоянието на кожата

С увеличаване на възрастта производството и отделянето на колаген намалява. Това води до изсушаване на кожата и появата на бръчки. Проучванията показват, че приема на колаген стимулира собственото му производство от организма, както и производството на еластин и фибрилин. Има теории според които колагена помага в борбата с акне и други кожни заболявания, но тези твърдения не са научно доказани.

2. Облекчава болките в ставите

Колагена помага да се поддържа целостта на хрущяла, а от там и предпазва ставите. Тъй като количеството на колагена в тялото ви намалява с напредването на възрастта, рискът от развитие на дегенеративни ставни нарушения, като остеопороза се увеличава. Има проучвания, които доказват, че приема на колаген облекчава ставните болки и намалява силата на симптомите на остеопороза.

3. Предпазва от загуба на костна маса

Колагенът е основна градивна единица на костите и им придава здравина и форма. Тъй като колагенът в тялото ви се намалява с напредването на възрастта, костната маса също. Това може да доведе до състояния като остеопороза, която се характеризира с ниска костна плътност и свързана с по-висок риск от фрактури на костите.

4. Помогне за увеличаване на мускулната маса

Между 1-10% от мускулната тъкан се състои от колаген. Този протеин е необходим, за да поддържате вашите мускули силни и функциониращи правилно. Проучванията показват, че добавките с колаген спомагат за увеличаване на мускулната маса при хора със саркопения, загуба на мускули, което се случва с възрастта.

5. Насърчава сърдечното здраве

Изследователите са предположили, че приемането на добавки с колаген може да помогне за намаляване на риска от заболявания, свързани със сърцето. Колагенът осигурява структура на артериите, кръвоносните съдове, които пренасят кръвта от сърцето ви към останалата част от тялото. Без достатъчно колаген, артериите могат да станат слаби и крехки. Това може да доведе до атеросклероза, заболяване, което се характеризира със стесняване на артериите. Атеросклерозата е предпоставка, която може да доведе до инфаркт и инсулт.

6. Заздравява ноктите

Приемането на колаген може да увеличи силата на ноктите ви. Освен това, може да стимулира и растежа им.

7. Загуба на тегло

Смята се, че приемането на добавки с колаген ускорява метаболизъма и спомага за борбата с наднорменото тегло.

8. Намалява бръчките

С намаляването на колагена, кожата ни губи своята еластичност, и така се образуват фини линии и бръчки. Не е нужно да приемате това като част от процеса на стареене. За щастие, има начини да компенсирате нивата на колаген.

Количеството колаген оказва влияние и върху формата и вида на косата.

9. Изгражда косъма

Осигурява аминокиселини, които могат да се използват при изграждането на косъма. Косата е основно изградена от протеина кератин. Човешкото тяло използва няколко аминикиселити за да изгради и освободи кератин, някои от тях се откриват в колагена, а именно пролин. Пролинът като основен компонент на кератина, осигурява на тялото ви градивни елементи, от които се нуждае, за да образуването на нова коса.

10. Оздравява космените фуликули

Колагенът играе ролята на антиоксидант и таке се бори със свободните радикали. Свободните радикали са съединения, които се образуват в тялото на човека в резултат от стрес, замърсители на въздуха, тютюнопушене, лош избор на храни, алкохол и други вредни влияния. Твърде много свободни радикали могат да навредят на вашите клетки, протеини и ДНК. Изследванията показват, че свободните радикали могат да увредят космените фоликули, а от там и целостта на косата. Косата е особено податлива на увреждане в процеса на стареене. За да се бори с със тези свободни радикали и да има хубава коса, човешкото тяло се нуждае от антиоксиданти, а колагена има много силно изразени антиоксидантни свойства.

11. Превенция срещу изтъняването на косъма в следствие на стареенето

Колагенът съставлява 70% от дермата ни, средния слой на кожата, където се намира корена на всеки косъм. Липсата на колаген може да е причината за изтъняването на косъма във времето. Приема на колаген може да поддържа здравето на дермата и да запази структурата и силата на косата.

12. Забавя процеса на побеляване на косата

Посивяването се свързва предимно с възрастта и генетиката. Причина за обезцветяването на косъма може да бъде и под въздействието на свободните радикали, които нарушават целостта на клетките, произвеждащи пигменти. С напредването на възрастта, клетките, които произвеждат меланиновия пигмент (придава цвета на косата), естествено започват да умират. Освен това свободните радикали могат да допринесат допълнително за увреждането на тези клетки. Без достатъчно антиоксиданти за борба със свободните радикали, косата ви може да започне да посивява. Благодарение на антиоксидантните си свойства колагенът може да забави процеса на посивяване.

Вече е лесно да доставим необходимите количества колаген на косата си и да направим това част от нашият собствен ритъм на живот. Маската за коса Calinachi Extreme е идеалната комбинация от витамини, минерали, масла от авокадо, магнезий, арган, жожоба, кокос и гуарана, прокапил и колаген. Тя е оръжието от което се нуждае всяка жена в битката за красива коса. Благодарение на комбинацията от активни вещества, вече е лесно да имаме мечтаната коса. Една причина за притеснение по- малко. Дайте на косата си от каквото се нуждае за да бъде здрава, жизнена и еластична с маската за коса Calinachi Extreme.

Автор: Александра Цветанова