"Шокираща новина" е, че жените имат косми по тялото си. Леле, какъв ужас! През изминалата година видяхме няколко дами, които наистина ни смаяха и имат нещо общо помежду си - всички те обичат естественото си окосмяване! Сред тях можем да отличим дама, горда от брадата си, любимият модел на Инстаграм с една вежда и дори дъщерята на Мадона, която показа окосмената си подмишница в новогодишна снимка.

Но какво точно се случи? Става въпрос за новата мания, тръгнала от студентката в Ексетърския университет Лаура Джаксън, която започна свой проект, за да убеди повече жени по света да приемат себе си такива, каквито са и да „обичат и уважават“ естественото си телесно окосмяване. Тя я нарича „Januhairy“ - едномесечна кампания, която стимулира оставянето на бръснача далеч, за да може космите да пораснат и да се наслади на няколко възмутени погледа. 21-годишното момиче, родено в Уорикшир, се надява да набере 1000 паунда за благотворителност за образователната програма Body Gossip Education, която обучава тийнейджърите за образа на тялото.

"Просто искам жените да се чувстват по-удобно в собствените си красиви и уникални тела", заявява Джексън. "Това не е гневна кампания за хора, които не виждат колко нормално е окосмяването на тялото. Това е проект, който дава възможност на всеки да разбере повече за собствените си възгледи и за тези на другите.“

В Инстаграм тя описва генезиса на „Januhairy“:

"Оставих космите по тялото си да пораснат заради изпълнението ми през май 2018. Имаше някои части, които бяха предизвикателни за мен, и други, които наистина отвориха очите ми за табуто на окосмяването по тялото на една жена. Няколко седмици след като започнах да свиквам, започнах да харесвам естественото си окосмяване, както и липсата на неудобното бръснене.“

„Макар че се чувствах освободена и по-уверена в себе си, някои хора около мен не разбираха защо не се бръсна или не се съгласяваха с това. Разбрах, че се иска още много, за да можем да приемаме един друг напълно и истински. Тогава си помислих за „Januhairy.."

"Имам голяма подкрепа от моите приятели и семейство! Въпреки че трябваше да обясня защо го правя на много от тях, което беше изненадващо, и отново, причината, поради която това е важно! Когато започнах, майка ми ме попита: „Дали просто си мързелива или се опитваш да докажеш нещо?“... Защо трябва да се наричаме мързеливи, ако не искаме да се бръснем? И защо трябва да доказваме нещо? След като говорих с нея за това и ѝ помогнах да разбере, тя видя колко странно е било да ми задава тези въпроси.."

Джаксън казва, че досега много дами от Великобритания, САЩ, Канада, Германия, Русия и Испания са се записали за участие в кампанията ѝ. Една от тези жени е дори нейната скептична майка, която първоначално не разбира движението. 

Е, след „Movember“ е време за „Januhairy“! А ти би ли се осмелила?