Хората, които са имали щастието да спечелят от генетичната лотария, се радват на редица предимства в живота си – обикновено са по-успешни в работата си и правят повече пари, по-лесно завързват контакти и по-лесно си намират половинка. Красотата обаче си има и тъмна страна.

Според учените слабото място на красивите хора е неспособността им да поддържат дълготрайни и щастливи любовни връзки.

Оказва се, че красивото лице и сексапилното тяло ще ви помогне по-бързо да си намерите партньор, но не са ключът към любовното щастие.

Ето какви са причините за това:

1. Красивите хора имат твърде много избор

Физическата привлекателност отваря много врати и затова красивите хора имат море от възможности пред себе си. И тъй като знаят, че лесно могат да си намерят нов партньор, те не се стараят да работят върху проблемите в настоящата им връзка, което води до множество раздели.

2. Има връзка между красотата и нещастния брак

За да установят връзката, учени от Харвард са провели серия от експерименти.

На първия етап от проучването те са открили силна взаимовръзка между разводите и това колко красиви са партньорите. За целта учените от Харвард са помолили няколко жени да оценят степента на привлекателност на над 230 мъже, съдейки по училищните им снимки от 70-те и 80-те години на миналия век. След това учените проучили дали тези мъже са женени или разведени 30 години след като снимките са били направени. Резултатите показали, че мъжете, които били посочени за най-привлекателни, били предимно разведени.

След това учените повторили експеримента, но с нашумели холувдски звезди (както мъже, така и жени) и установили същите резултати.

3. Красивите хора по-често изневеряват

Установено е, че повечето обвързани хора спират да се заглеждат в срещуположния пол. Когато имаме връзка и сме влюбени, изведнъж мозъкът ни възприема другите кандидати като не толкова привлекателни и спира да търси алтернативи. Това ни помага да опазим връзката си от постоянните изкушения.

Но според проучванията красивите хора никога не спират да се заглеждат и са по-любопитни към алтернативните варианти, което води до по-чести изневери и повече раздели.

Разбира се, ако сте привлекателни, това не означава, че никога няма да срещнете истинската любов. Ето какво казва по този въпрос ръководителката на проучването: „Привлекателните хора трябва да знаят за своите тенденции в любовта. Да прекратиш една връзка, невинаги е нещо негативно, но ако целта на един привлекателен човек е да има дълготрайна връзка, той трябва да е наясно с това как работи мозъкът му и да не разчита винаги на своя чар“.