Когато малкото ни съкровище се появи на бял свят, еуфорията е голяма. Радостта, сълзите от щастие и всеки малък детайл си заслужават цялото приключение дотук.

Първите месеци след раждането могат да са наистина трудни, особено ако ни е първо дете и всичко е ново. Кърменето, например, може да се окаже истинско предизвикателство, но и благословия. За да се справим, е нужно просто да следваме няколко съвета, с които ще вършим всичко с лекота, защото това е възможност да се сближим с бебето.

1. Няма забранени въпроси

Някои майки започват да кърмят още няколко часа след раждането, а други не, но това не е причина да не задаваме въпросите си. Не бива да се притесняваме, защото сестрите и докторите са там, за да ни дадат съвети и да ни отговорят.

Те могат да ни научат на много неща – от позата за кърмене, която да е удобна за нас и бебето, до малките детайли, които можем да пропуснем, като как да отделим съкровището ни от нас.

2. Нека бебето решава

В началото е добре да оставим бебето да диктува колко често ще се храни и за колко време. Обикновено това се случва на 2-3 часа за около 15 минути, но всяко дете е различно. Не бива да му даваме биберон прекалено рано, защото това би нарушило процеса на кърмене. Трябва да забравим за него поне до навършване на месец. Тогава вече ще имаме създадена някаква рутина.

Не бива да пропускаме и сигналите, които то ни дава, когато е гладно. Ако плаче, пипа устата си или гледа към гърдите ни, това е ясен знак, че е време да го накърмим.

Експерти съветват бебето да спи в същата стая с нас поне за 6 месеца. Това ще ни улесни да стигнем по-бързо до него и ще го предпази да не се нарани. По-удобно е и когато го храним през нощта.

3. Правилна техника на кърмене

Кърменето не е нещо просто, макар и да изглежда така. Възможно е да не го правим правилно. За да сме сигурни, че то се храни, трябва да се уверим, че устните му покриват ореола на зърната и челюстта му се движи леко. 

При някои жени, които имат много кърма, се случва тя да изтича между храненията. Не бързайте да подсушавате веднага, защото сухото мляко ще образува нещо като „тапа“ за кърмата до следващото кърмене, а това е само една малка част от нещата, които трябва да направим, за да се чувстваме и ние добре.

4. Здравословни избори

Това, че имаме новородено, не означава, че не бива да се грижим за себе си. От храненето и хидратацията до времето за почивка – не бива да пропускаме нищо.

Здравословната диета продължава да е важна и при кърменето. Експертите съветват да продължим да консумираме плодове, зеленчуци и зърнени култури и то по много. Полезни са и месото, рибата, която е бедна на живак, млечните продукти и бобовите култури. Към правилното хранене трябва да добавим и хидратацията. Не бива да забравяме, че кърмата се състои 90% от вода и е важно да пием повече от обикновеното за един организъм. Консумацията на много вода, сок и мляко е полезна за бебето, но прекаленият прием на кофеин, например, би му причинил проблеми със съня. Ако пък консумираме алкохол, не бива да кърмим в следващите 2-3 часа.

Друго, което не бива да забравяме, докато кърмим, е почивката. Трябва да се опитаме да спим, докато нашето съкровище го прави, за да успеем да си набавим нужната енергия. Ако се наложи, можем да помолим за помощ, за да не се претоварваме прекалено.

Ако трябва да пием допълнително лекарства, например, предписани от лекаря ни, е добре да се свържем с него, за да ни каже можем или не. Разбира се, трябва да си набавяме и нужните витамини. Много експерти препоръчват да пием калций, желязо, йод, витамини А, C и други. Те ще помогнат не само на имунната ни система да функционира правилно, но и при развитието на тази на бебето ни.

За да ни осигурят спокойствие и през първите месеци на кърмене, от Femibion създадоха Femibion 2.

Какво съдържа той?

Фолат

Фолатът (Metafolin+Фолиева киселина) е витамин, който допринася за нормалното кръвообразуване, растежа на детето, ноктите и косата, както и за имунната функция.

Лутеин

Хранителното вещество подпомага развитието на зрението при новородените и се грижи за това на възрастните.

Омега 3 мастни киселини

Добавката е нещо, от което всеки организъм има нужда. Омега 3 допринася за нормалното развитие на мозъка и зрението на кърмачето.

Витамин B и Биотин

Комбинацията между витамин B1, B2 и биотин отговаря за нормалното протичане на енергийния метаболизъм и за правилното функциониране на нервната система.

Йод

Йодът е важен за дейността на щитовидната жлеза, за развитието на бебето, а дефицитът му може да доведе до проблеми със слуха, например.

Femibion 2 е всичко, от което имаме нужда след раждането. Той ще ни даде спокойствие и сигурност за месеци напред до края на кърменето. Естествено, той трябва да се комбинира със здравословен хранителен режим. Хранителната добавка помага и при напреднала бременност.

Приключението едва сега започва, а така ще имаме шанс да не мислим за всичко с тревога. Време е да се насладим на първите месеци с малкото съкровище, докато кърмим, и да се сближим!