Броени дни остават до Великден, а подготовката в кухнята ври и кипи. Правим списък за пазаруване, търсим вкусни рецепти, които са подходящи са нашето семейство, и бързаме, защото време почти не остана.

Не е ли време да променим визията ни за трапезата, като изберем някоя по-нетрадиционна рецепта за нея? Имаме шанс да се докажем като отлични готвачи за празника. Шанс, който ще открием в магазините на Kaufland

Агнешкото и козунакът са важна част от обяда и вечерята на празника. За да се отличим този Великден, е време да заложим на свежите и качествени продукти в Kaufland. Защо ли? Защото по този начин ще успеем истински да се насладим на ястията в приятна компания.

Ние, като почитатели на българската кухня, но и на международния привкус, решихме да споделим с вас лесни рецепти, които ще се харесат на всички в семейството. Те са оригинални и неповторими.

За любителите на агнешкото

Знаем, че не всеки обича агнешко, но за неговите фенове сме приготвили нещо наистина специално.

Време е българското и мароканското да се слеят в едно, създавайки изкуство в чинията. С тази рецепта за агнешко ще задоволите и най-изтънченото небце.

Необходими продукти:

  • 1 1/2 или 2 кг обезкостено агнешко
  • Сол
  • Пилешки бульон
  • 1 чаша сушени кайсии
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 глава нарязан лук
  • 4 скилидки чесън
  • 2 чаени лъжици прясно смлян джинджифил
  • 2 супени лъжици доматена паста
  • 1 малка щипка шафран
  • ½ чаена лъжица смляна куркума
  • ¼ чаена лъжица смлян кардамон
  • ¼ чаена лъжица смляно индийско орехче
  • Смлян черен пипер
  • ¼ чаша прясно нарязан кориандър (може и повече за гарнитурата)
  • ½ чаша препечени бадемови стърготини
  • Листа мента

Начин на приготвяне:

Нарежете агнешкото и го поставете в голяма купа с 2 чаени лъжици сол. Оставете го да преседи 1 час на стайна температура или цяла нощ в хладилника.

В малък тиган на средна температура оставете пилешкия бульон да заври. Махнете от котлона и добавете сушените кайсии. Нека постоят в бульона около 15 минути.

В тенджера затоплете олио. Добавете агнешкото и оставете да се изпече, докато не придобие златист цвят. Извадете го в чиния.

Намалете топлината и добавете лук в съда от агнешкото. Нека омекне за около 5 минути. Сложете чесъна, джинджифила за около 1 минута. След това добавете и подправките.

Време е да добавите бульона, агнешкото и кайсиите към останалото. Овкусете със сол и пипер на вкус. Оставете да заври, а след това намалете и температурата. Покрийте съда. Ястието ще е готово след около 1 час и половина.

Добавете малко кориандър. Гарнирайте с ментата, бадемите и още кориандър.

Нетрадиционният козунак

Козунакът е неизменна част от трапезата за Великден. Виждали сме го под различни форми, приготвен в пекарни или у дома. Мекото тесто и хрупкавата коричка са истинска наслада.

Сега можем да постигнем това, благодарение на свежите и качествени продукти на Kaufland.

Необходими продукти:

  • ½ чаша топла вода
  • Мая
  • 1 ½ чаши мляко
  • 3 супени лъжици захар
  • 2 чаени лъжици сол
  • 2 яйца 
  • ½ чаша масло
  • 1 чаена лъжица ванилия
  • 1 супена лъжица лимонова кора
  • ¾ чаша стафиди
  • ½ чаша бланширани бадеми
  • 7 чаши брашно

Начин на приготвяне:

Покрийте голяма купа с олио и оставете настрани. Разбийте маята в половин чаша топла вода с 1 супена лъжица захар за 5 минути.

В купа от миксер (ако нямате, може и обикновена) смесете маята със захар, брашното и останалите захар, сол, едно яйце, масло, ванилия, лимонова кора, стафиди и бадеми. Включете миксера на ниска степен, докато не се получи еднородна и еластична смес. Добавете още брашно, докато тестото не се отлепя само от съда.

Поставете го в намазнената купа, за да попие малко от олиото. Покрийте с кърпа и го оставете на топло, докато не се удвои. Обикновено се случва за около 1 час.

Покрийте 2 съда за печене (ако имате кръгли) с останалото масло и посипете с 2 супени лъжици брашно. Оставете ги настрани.

Пренесете тестото върху повърхност, посипана с брашно. Разделете го на две и оформете и двете части на топки. Покрийте отново с чиста кърпа за около час или докато отново не стане двойно.

Разбийте останалата част от яйцата и леко намазнете двете части от тестото. Пуснете фурната на високи градуси. Печете за около 15 минути. Намалете леко градусите и продължете, докато козунаците не придобият златист цвят. След около 40 минути трябва да са готови и можете да декорирате с пръчици и ядки, след като изстинат.

Разбира се, в забързаното ни ежедневие рядко ни остава време да приготвим козунак у дома. В тези ситуации можем да се доверим на Kaufland и на разнообразието, което можем да открием там. Независимо дали търсим ръчно плетени козунаци с марката Брей!, или пък пакетирани, това е мястото, където ще намерим всичко за празниците.

Бъдете готови за Великден с оригинални рецепти за вкусен козунак и агнешко, които не само разбиват стереотипите, но и се приготвят лесно. Не е нужно да се притеснявате, че няма да се хареса на никого.

Свежите и качествени продукти на Kaufland ще ви помогнат със задачата да впечатлите семейството и приятелите. Доверете им се.

Ние решихме да ги пробваме, а вие?