Запознайте се с 19-годишната Марая Пъркинс от Мериленд, която от години се опитва да приеме своето витилиго. Тя забелязва първото петно, когато е едва на 11 години. Тогава тя почти не му обърнала внимание, но скоро петното се разраснало и други бели петна се появили на различни места от тялото й.

Когато петната засегнали и лицето й, майка й я завела на лекар: „Тогава разбрах, че имам витилиго – заболяване, при което кожата губи своята пигментация. Първоначално бях облекчена, защото най-накрая имах диагноза, но след това колкото повече научавах за витилигото, толкова повече се тревожех.“

50 милиона души по света имат витилиго. Състоянието не е животозастрашаващо, но силно влияе върху самочувствието, особено на младите момичета.

Марая се притеснявала от външния си вид и затова започнала да прикрива лицето си с грим още на 13 години. „Прекарвах около 45 минути в гримиране, за да се уверя, че всяка част от лицето ми е покрита и изглеждам възможно най-естествено. Тогава не позволявах на никого да ме вижда без грим, като изключим най-близките ми роднини. Когато приспивах у приятелка, си лягах с грима и ставах преди всички останали.“

Но дори гримът не помогнал на момичето да се отърси от притесненията си. Тя не позволявала на другите да я докосват и избягвала прегръдките, защото се притеснявала, че гримът ще се размаже и петната ще си проличат.

Всичко се променило, когато младата дама започнала да учи в университет. Нейните състуденти й казвали, че няма от какво да се притеснява и не е нужно да носи грим. Първоначално Марая се осмелила да излезе без грим до магазина, а след това спряла да го носи и пред приятелите си, но все още се гримирала, когато ходела на работа и на лекции.

От началото на тази година Марая изцяло спряла да покрива лицето си. На 25 юни – денят, посветен на витилигото, тя написа в своя профил в Инстаграм: „От пет месеца не покривам лицето си с грим“. И след това добавя: „Обичайте кожата си! Най-накрая приех своята и не бих могла да бъда по-щастлива!“.