Едно нещо, което просто не можеш да пренебрегнеш за връзката си е, че има друг човек в живота ти. Партньорът ти е човек, за когото трябва да се грижиш, да мислиш и да обичаш. Ако не изпълняваш тези задължения, той ще се почувства пренебрегнат и наранен. Взаимоотношенията ви могат да се влошат и когато не правиш всички тези неща и за себе си. Не се чувстваш уверена в собствената си стойност като човек, не се наслаждаваш на самостоятелния си живот. Това се случва, когато се чувстваш прекалено зависима от любовните си отношени и вярваш, че те са всичко, което имаш, страдаш от ниско самочувствие и изпитваш безпокойство, че връзката ти може да се провали. Тези негативни неща, освен че наистина могат да провалят отношенията ти, провалят и живота ти, без да го осъзнаваш. За щастие можеш да промениш това.

И така, какво можеш да направиш, когато почувстваш, че се подхлъзваш в този модел на емоционални изблици, съмнения и зависимости?

Най-доброто в този случай е да се отделиш. Да си дадеш достатъчно време, в което да помислиш върху собствените си цели и амбиции. Представи си следната ситуация. Ако утре партньорът ти реши да излезе от уравнението, ще се чувстваш ли доволна от другите области на живота си, които ще останат и след неговото заминаване? Именно върху тях трябва да се фокусираш. Ако целта ти е да изглеждаш и да се чувстваш по-здрава, отдели време за упражнения, медитирай и се храни добре.

Ако мечтаеш за нова работа или издигане в кариерната стълбица на сегашната ти, започни да мислиш варианти как да осъществиш това. Правенето на крачки в твоя собствен живот ще ти позволи да бъдеш по-активен и пълноценен партньор за някой друг.

Обратният вариант може да бъде катастрофален за теб и личността ти:
Чувството, че емоционално зависиш от партньора си, е сравнимо с това ужасно чувство на празнота, което се появява при края на една връзка. Напрежението, което ти носи тази емоционална зависимост, стои в гърдите ти като камък, кара те да се чувстваш потисната и объркана. Създава ти чувство на самота дори когато партньорът ти е в стаята. Сякаш нещо ти липсва. Сякаш нищо, което той казва или прави не е достатъчно, за да те накара да се почувстваш добре. Това е така, защото и цялата любов на света, идваща от външен човек, не е достатъчна, ако не обичаш и не цениш себе си.

Има ли път към по-светло бъдеще?

Вашите отношения ще се подобрят значително, когато започнеш да излъчваш увереност и положителна енергия. Когато си изпълнена с позитивизъм и се радваш на собствените си положителни черти, това ще привлече към теб хора, които ще ти се възхищават и обичат. И обратното, когато си изпълнена с негативизъм, съмнение в себе си и лоши мисли, ще отблъснеш любимите си хора на далеч.

Доказателство за всичко това можеш да получиш с един прост експеримент. Следващият път когато се чувстваш възбудена или горда от себе си, наблюдавай как партньора ти реагира. Той със сигурност ще се зарадва за теб и ще ти даде от обичта си. А, когато се чувстваш потисната и сърдита без видима причина, веднага ще забележиш как той се отдръпва.

Но внимавай!

В случай, че имаш проблем, който те кара да се чувстваш зле, негова работа е да те развесели и подкрепи. Това е неговата задача като твоя половинка. Както е и твоя да бъдеш до него в трудните му моменти. В противен случай не може да се каже, че имате истинска, пълноценна връзка. Тук, обаче границите се размиват. Често хората бъркат подкрепата с емоционалната зависимост. Затова, за да не попадаш в този омагьосан кръг, винаги помни това:
Първо ти трябва да бъдеш центъра на вселената си. Да обичаш живота си и нещата, които правиш. Да бъдеш уверена в амбициите, стремежите и целите си и да ги преследваш до край. Да се чувстваш красива и удобно в собствената си кожа.

Едва след това партньора ти влиза в картинката. Той ще ти помогне да се научиш как да споделяш мислите и емоциите си и да разчиташ на друг човек, освен на себе си. И ако нещата се развиват правилно, след известно време трябва да почувстваш още повече увереност, сила и енергия да постигаш целите си.

Именно върху това се градят успешните връзки. Върху стабилна основа. Върху двама души, които се подкрепят и вървят заедно по пътя към постигане на целите и мечтите си. Достатъчно уверени и силни, че една евентуална раздяла да не остави в тях огромна празнина. Те разчитат един на друг в трудните моменти, но не зависят емоционално един от друг. Липсата на единия няма да повлияе толкова катастрофално на другия. Няма да разклати живота му из основи. Защото всеки един от двамата има свои собствени навици, хобита и ангажименти, които не зависят от друг, освен от него самия. И двамата разбират, че партньора им не е там, за да направи живота им приказка. Той е просто допълнение, което прави вече създадената приказка още по-красива.